Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ


 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
   

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

   Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης διοργανώνοντας  επιμορφωτικές-ενημερωτικές συναντήσεις  των Σχολικών Συμβούλων με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των σχολείων. Η αντίδραση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα ήταν δυναμική και οι περισσότερες από αυτές τις ενημερωτικές συναντήσεις ματαιώθηκαν. Το ίδιο άμεση, δυναμική και αποτελεσματική υπήρξε και η αντίδραση του Συλλόγου μας.
   Όσον αφορά στα νησιά που ανήκουν στον Σύλλογό μας, διοργανώθηκαν μέχρι τώρα τρεις επιμορφωτικές συναντήσεις του Σχολικού Συμβούλου  με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των σχολείων.  Για τα νησιά Φολέγανδρο, Θηρασία, Σίκινο  και Ανάφη στις 12-12-13 , για την Ίο στις 13-12-13 και για τη Σαντορίνη στις 17-12-13.  Στις δύο πρώτες  περιπτώσεις ο Σύλλογος κήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας, τις ώρες πραγματοποίησης των συναντήσεων, ώστε οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι να έχουν πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη και έτσι να μην συμμετάσχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και με την συμμετοχή δύο εκ των τεσσάρων Προϊσταμένων των Δημοτικών Σχολείων ενώ η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κανονικά, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης.  Για το νησί της Σαντορίνης ο Σύλλογος είχε συναντήσεις με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των Δημοτικών σχολείων και των  Νηπιαγωγείων του νησιού, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της κινητοποίησης. Κατά τις συναντήσεις αυτές, παρά την έκφραση διαφορετικών προσωπικών απόψεων για την αξιολόγηση,  αποφασίστηκε με συναίνεση να μη συμμετάσχει κανείς στην ενημερωτική συνάντηση για την αξιολόγηση εφ’ όσον υπάρξει κοινή στάση και ομοφωνία των Διευθυντών και Προϊσταμένων. Μετά από αυτό και αφού επιβεβαιώθηκε η ομοφωνία, ο Σύλλογος κήρυξε δύο τρίωρες στάσεις εργασίας για την ημέρα πραγματοποίησης της συνάντησης, καλύπτοντας έτσι συνδικαλιστικά όλους τους συναδέρφους και του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος. Στην συνάντηση προσήλθε μόνο μία Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου, η οποία μετά από παρέμβαση μελών του ΔΣ του Συλλόγου αποχώρησε και έτσι η προγραμματισμένη συνάντηση ματαιώθηκε.
    Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, η  συμμετοχή τόσο των Διευθυντών και Προϊσταμένων όσο και  των υπόλοιπων συναδέλφων στις  στάσεις εργασίας ήταν συντριπτική. Το γεγονός αυτό αφ’ ενός μας επιτρέπει, στην παρούσα φάση, να παραβλέψουμε την αντιδεοντολογική, αντισυναδελφική και  αντισυλλογική συμπεριφορά των ελάχιστων  Διευθυντών και Προϊσταμένων που προσήλθαν ή έλαβαν μέρος  στις ανωτέρω  τρεις ενημερωτικές συναντήσεις για την αξιολόγηση και αφ’ ετέρου μας δίνει τη δύναμη και τη αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε, με τον ίδιο δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο, τις επερχόμενες προσπάθειες της συν-κυβέρνησης να επιβάλει αυτήν την παραμορφωτική και τιμωρητική μορφή αξιολόγησης.


   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

   Ο αγώνας εναντίον της αξιολόγησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ΠΔ 152/5-11-2013, αποτελεί την μείζονα προτεραιότητα του αγώνα όλων των εκπαιδευτικών για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου.  Ο Σύλλογός μας, μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, έχει διαμορφώσει και εκφράσει με σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις του για το δημόσιο σχολείο και για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών. Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την προώθηση του νέου, φτηνού σχολείου της αγοράς στο οποίο θα επικρατεί η αναζήτηση οικονομικών χορηγών, η εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων, η χρηματοδότηση από τους γονείς, η ταξική διαφοροποίηση και η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, ο άκρατος ανταγωνισμός. Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νεο-επιθεωρητισμού με το οποίον  θέλουν να δημιουργήσουν νέες δεξαμενές κινητικότητας–απόλυσης, να οδηγήσουν μεγάλο αριθμό συναδέλφων/ ισσών σε διαθεσιμότητα-απόλυση, να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς συνδέοντας την αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του. Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την μετακύλιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, που θα εμφανίζονται πολύ πιο οξυμένα στα επόμενα χρόνια, από την ευθύνη του κράτους στην ευθύνη του γονέα, του μαθητή, του εκπαιδευτικού, της σχολικής μονάδας. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και του Συλλόγου των Διδασκόντων. Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την εφαρμογή μιας άνωθεν και έξωθεν αξιολόγησης, με σαφή εξουσιαστικά χαρακτηριστικά που μας θεωρεί εν δυνάμει ανεπαρκείς και φυγόπονους και γι’ αυτό πρέπει να μας κρίνει συνεχώς μόνο με τους δικούς της όρους και με άμεσες, δραματικές επιπτώσεις στην συνολική επαγγελματική πορεία μας. Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να εργαζόμαστε με παιδαγωγική ελευθερία,  για να έχουμε την δυνατότητα να αποτιμούμε, να κρίνουμε και να βελτιώνουμε το έργο μας με αυτο-έλεγχο και αυτο-κριτική, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ειλικρινών και ισότιμων σχέσεων με τους μαθητές, την καλλιέργεια της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης και του συνεχούς διαλόγου, για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το σχολείο, στους Συλλόγους των Διδασκόντων. Δεν αποδεχόμαστε το σχολείο που επιχειρούν να κατασκευάσουν. Το δικό μας σχολείο είναι δίκαιο και δημοκρατικό, δίνει ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, σέβεται, εκτιμά και εμπιστεύεται του εκπαιδευτικούς και το έργο τους. Γι’ αυτό το σχολείο αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Χαιρετίζουμε την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που με την συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της 17-12-2013, ματαίωσαν την πραγματοποίηση της ενημερωτικής συνάντησης για την αξιολόγηση στη  Θήρα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε συσπείρωση και επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο τις μελλοντικές απόπειρες εφαρμογής αυτής της παραμορφωτικής αξιολόγησης.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα δίκαιο και δημοκρατικό σχολείο για όλους, για  την αξιοπρέπεια και την παιδαγωγική ελευθερία μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




            Χριστόφ. Παπαϊωάννου                                        Άννα Αλεφραγκή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.