Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ


Ενόψει των μεταθέσεων λαμβάνουμε και φέτος αρνητικά μηνύματα για τους σκοπούς του Υπουργείου Παιδείας γύρω από το εν λόγω θέμα . Η εγκύκλιος που δόθηκε στη δημοσιότητα για τον προσδιορισμό κενών και πλεονασμάτων δίνει και πάλι στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την οδηγία να υπολογιστούν τα οργανικά κενά / υπεραριθμίες με βάση τα λειτουργικά κενά / υπεραριθμίες, όπως προκύπτουν από την Υπουργική Απόφαση Φίλη.
Από την περσινή χρονιά έχουμε την εξής εμπειρία (που από ό,τι φαίνεται θα επαναληφθεί φέτος):
Σε Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν οργανικά κενά π.χ. Δασκάλων που προέκυψαν από συνταξιοδοτήσεις (με συνυπολογισμένες τις καταργήσεις / συγχωνεύσεις /υποβιβασμοί / ιδρύσεις / προαγωγές σχολείων).
Στις μεταθέσεις αυτά τα κενά όχι μόνο δε διατέθηκαν, αλλά απεναντίας υπολογίστηκε πλεόνασμα οργανικών θέσεων.
Κατά συνέπεια, ο αριθμός μεταθέσεων σε αυτές τις περιοχές ήταν μηδενικός, το ίδιο και ο αριθμός των γενικών αποσπάσεων. Στη συνέχεια όμως, διαφάνηκε πως η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μεταθέσεις υπήρχε.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι και η μη πρόσληψη αναπληρωτών/τριων στις θέσεις των μη μετατιθέμενων, μιας και η κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμα ότι οι διορισμοί είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από το Υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε πολύ απομακρυσμένες σχολικές μονάδες της Ελλάδας (στην πλειοψηφία τους νέοι), που έχουν κάνει εδώ και χρόνια έναν - ατομικό ή οικογενειακό -  προγραμματισμό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (βάσει της οποίας οι μεταθέσεις είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους), έχουν υπηρετήσει και συνεχίζουν να υπηρετούν όλα τα χρόνια σε αυτές τις απομακρυσμένες μονάδες, μακριά από ευκαιρίες επιμόρφωσης (Π.Μ.Σ., Β’ Επίπεδο Τ.Π.Ε. κ.ά.) και κατά συνέπεια η ροή των μεταθέσεων δεν μπορεί να ανακόπτεται με αυτόν τον τρόπο.
Όλες οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία των μεταθέσεων. Είναι ο μόνος δίκαιος δρόμος.

                                                                     ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ




          Ο Πρόεδρος                                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

     Παντελίδης Σάββας                                                                              Λέντζας Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.