Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΠΕ ΚΑΙ ΠΥΣΠΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ



ΔΠΕ και ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων – Ποιος Θα αναλάβει την ευθύνη για την αδιαφανή διαδικασία τοποθετήσεων και το κενό σε απομακρυσμένο σχολείο;
  Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας εδώ και δύο χρόνια έχει θέσει το αίτημα προς την ΔΠΕ Κυκλάδων, προς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται στο νομό Κυκλάδων  κατά την διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας να μην μεταβαίνουν στο νησί της Σύρου, επισημαίνοντας τα προβλήματα  λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις Κυκλάδες (νησιωτικότητα, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, κακή έως και ανύπαρκτη συγκοινωνία με τα υπόλοιπα νησιά πλην του Πειραιά και των γειτονικών νησιών) εις τρόπον ώστε να αποφεύγουν όλη αυτή την άσκοπη
ταλαιπωρία και να μην χάνουν ούτε ένα μεροκάματο, ούτε μία μέρα προϋπηρεσίας επειδή δεν μπορούν να παρουσιάζονται από την πρώτη μέρα στην Σύρο, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένους τρόπους διευθέτησης του θέματος εντός του πλαισίου του νόμου.
   Η δικαιολογία την οποία προέβαλαν από την ΔΠΕ Κυκλάδων, ήταν ότι αυτό δεν γίνεται γιατί είναι παράνομο, χρειάζονται γνήσια τα δικαιολογητικά,  χάνονται τα έγγραφα, και αν δεν έρθουν οι αναπληρωτές θα πληρώσουν ως υπηρεσία ένα τεράστιο χρηματικό πρόστιμο, πως είναι προγράμματα ΕΣΠΑ, αυτό δεν γίνεται κ.ά.. Με μεγάλη μας όμως έκπληξη  διαπιστώσαμε πως σε άλλες ΔΠΕ διευκολύνονται οι συνάδελφοι για να μην χάσουν ούτε ένα μεροκάματο όπως π.χ. ΔΠΕ Ευβοίας.
   Φέτος μάλιστα, για πρώτη φορά, υποχρέωσε και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (αποσπασμένους, και στην διάθεση) να μεταβούν στην Σύρο για να αναλάβουν υπηρεσία.
 Κατά την διαδικασία τοποθέτησης των προσωρινών αναπληρωτών η ΔΠΕ Κυκλάδων τους κάλεσε και πάλι να παρουσιασθούν στη Σύρο για να αναλάβουν υπηρεσία και αναιρώντας όλες τις δικαιολογίες που προέβαλε, τοποθέτησε τους αναπληρωτές εσπευσμένα, με προφορικές εντολές, με τηλεφωνικές αιτήσεις τοποθέτησης, με παράλειψη λειτουργικού κενού σε απομακρυσμένο σχολείο, και αυτό φυσικά όχι για να τους διευκολύνει ώστε να μην χάσουν μεροκάματα και προϋπηρεσία αλλά προκειμένου να φανούν τα σχολεία ανοιχτά την ημέρα του αγιασμού.
 Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσαν πως τοποθέτησαν τους συναδέρφους χωρίς να δημοσιοποιήσουν τις τοποθετήσεις όλων των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα οι αναπληρωτές να μην μπορούν να ελέγξουν αν πήγαν στην συγκεκριμένη επιλογή τους με βάση την μοριοδότησή τους, να μην μπορούν να κάνουν ένσταση ούτε καν να ξέρουν αν αδικήθηκαν οι όχι. Τους ενημέρωσαν δηλαδή προφορικά σε ποιο σχολείο θα τοποθετηθούν. Από κάποιους μάλιστα δέχτηκαν τηλεφωνικά τις αιτήσεις ώστε να τους τοποθετήσουν εσπευσμένα ώστε να φανούν πλήρη τα σχολεία την ημέρα του αγιασμού.
  Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΠΕ Κυκλάδων το μεσημέρι της 12ης Σεπ 2014, χωρίς να αναρτηθεί η κατάσταση με την μοριοδότηση τοποθέτησης  και αφού είχαν όλοι οι αναπληρωτές μεταβεί στα νησιά που τοποθετήθηκαν προφορικά ή τηλεφωνικά, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα.
  Η ΔΠΕ Κυκλάδων παρέλειψε να δώσει κενό σε διθέσιο Δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως απομακρυσμένο. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Διεύθυνση μας ενημέρωσαν πως δεν γνώριζαν ότι το σχολείο είχε κενό. Χαρακτηριστικά μας είπαν «δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει κενό, δυστυχώς τώρα δεν γίνεται τίποτε, κάντε υπομονή μέχρι τη δεύτερη φάση αναπληρωτών». Κάποιοι αναπληρωτές θέλανε μάλιστα να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά τους απέτρεψαν να το δηλώσουν καθώς όπως τους είπανε δεν είχε κενό.
  Μια εβδομάδα νωρίτερα όμως, κατά την τοποθέτηση των αποσπασμένων εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ για το σχ. έτος 2014/15, η Διεύθυνση είχε δώσει το συγκεκριμένο λειτουργικό κενό, και φυσικά γνώριζε την ύπαρξή του. Το αποτέλεσμα είναι το απομακρυσμένο διθέσιο σχολείο με 25 μαθητές να έχει μείνει με έναν εκπαιδευτικό και φυσικά να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του.
  Στις ίδιες τοποθετήσεις  αποσπασμένων εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ, εκπαιδευτικός η οποία είχε αιτηθεί  απόσπαση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ Γενικής και παρ’ ότι είχε τα τυπικά προσόντα όχι από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΣΜΕΑΕ, τοποθετήθηκε σε ΣΜΕΑΕ. Δηλαδή το ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων παρακάμπτοντας  την Διεύθυνση Ειδικής αγωγής στην επιλογή των υποψηφίων για απόσπαση σε ΣΜΕΑΕ, την συγκεντρωτική κατάσταση με τα προσόντα των  υποψηφίων που καταρτίζει καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία για την στελέχωση ΣΜΕΑΕ μετέτρεψε απόσπαση ΠΕ70 σε απόσπαση ΠΕ70/ΣΜΕΑΕ.

  Καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων σε διαρκή συνεργασία και ετοιμότητα, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν αφήνουμε τις αδικίες να διαιωνίζονται.

  Ζητούμε από την ΔΠΕ και το ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων να μας διευκρινίσουν/ γνωστοποιήσουν με σαφήνεια τα παρακάτω:

  1) Να μας γνωστοποιήσουν εγγράφως την αιτιολόγηση με την οποία τοποθέτησαν αποσπασμένη εκπαιδευτικό για όλο το διδακτικό έτος και όχι προσωρινά, σε ΣΜΕΑ και χωρίς να έχει λάβει απόσπαση με την υπ’ αρ. 139144/ Γ6 απόφαση του υπουργείου Παιδείας που αφορά στις «Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.»

  2) Να δημοσιοποιήσουν την κατάσταση με τα μόρια των αναπληρωτών βάσει της οποίας έγινε η  τοποθέτησή τους.

  3) Να μας απαντήσουν εγγράφως για ποιο λόγο παρέλειψαν λειτουργικό κενό σε απομακρυσμένο σχολείο.



                                                     Ο Πρόεδρος του Συλλόγου



                                                      Χριστόφορος Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.