Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Ποιοτική Δημόσια Εκπαίδευση, Ανθρώπινο Δικαίωμα για όλους. 5η Οκτωβρίου 2013

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές των εκπαιδευτικών όλου του κόσμου και ζητούμε από τα κράτη και τις εκπαιδευτικές αρχές των χωρών όχι μόνο να αναγνωρίσουν την ποιοτική δημόσια εκπαίδευση σαν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και να το εφαρμόσουν στην πράξη.Η Διεθνής Οργάνωση των Εκπαιδευτικών (Education International) έχει κηρύξει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών ως μέρα παγκόσμιας δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για παροχή από όλα τα κράτη στον κόσμο μιας ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης προς όλα τα παιδιά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα η ποιότητα της εκπαίδευσης να απειλείται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Οι εκπαιδευτικές πολιτικές γενικευμένα πλέον υπαγορεύονται από τακτικές περικοπών και λιτότητας ενώ δραστικό ρόλο παίζουν και οργανισμοί εχθρικοί προς την παροχή του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης.
Παρά τις επίσημες δηλώσεις για τη σπουδαιότητα της επένδυσης στην εκπαίδευση και το συνακόλουθο κοινωνικό και οικονομικό όφελος, δυστυχώς οι περικοπές σε βάρος της Δημόσιας εκπαίδευσης από τους κρατικούς προϋπολογισμούς αποτελεί πλέον μια σταθερή και συνεχή επιδίωξη.
Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγραφεί σοβαρές περικοπές μισθών.  Στην Ασία και στην Αφρική αναπτύσσονται τα λεγόμενα ιδιωτικά σχολεία χαμηλού κόστους τα οποία προσλαμβάνουν, στη βάση συμβολαίων μικρής διάρκειας, εκπαιδευτικούς χωρίς τα αναγκαία προσόντα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών έχουν οριστικά υποβαθμιστεί.
Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής με την κοινωνία, παρέχοντας, μέσα από το Δημόσιο Σχολείο, τη δυνατότητα ανάκαμψης και τα εφόδια για ν’ αντιμετωπιστεί η ανέχεια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο κόσμο.
Σ’ αυτές τις δύσκολες περιστάσεις οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει ενωμένοι ν’ απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τη διαφύλαξη του Δημόσιου Σχολείου και την υπεράσπιση του δικαιώματος για εκπαίδευση.
Στον τόπο μας οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, αυτή τη μέρα, δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για ενδυνάμωση του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τη διαφύλαξή του από εκπτώσεις και μεθοδεύσεις αποδυνάμωσής του.
Την ίδια ώρα ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές των εκπαιδευτικών όλου του κόσμου και ζητούμε από τα κράτη και τις εκπαιδευτικές αρχές των χωρών όχι μόνο να αναγνωρίσουν την ποιοτική δημόσια εκπαίδευση σαν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και να το εφαρμόσουν στην πράξη.
ΟΛΤΕΚ– ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.