Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα σε δαπάνες για την παιδεία

 
alfavita.gr
Σημαντικά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.
Ειδικότερα, οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.1% του ΑΕΠ και - μαζί με της Ρουμανίας- είναι οι τρίτες χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία (3.6%) και την Σλοβακία (4%). Αντιθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2011), η Κύπρος διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7.2%), μετά την Δανία (7.8%). Ο μέσος όρος δημοσίων δαπανών για την παιδεία στην Ε.Ε είναι 5.34% και στην Ευρωζώνη 5.02%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μεγάλος ασθενής είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες της Κύπρου για όλα τα στάδια της εκπαίδευσης είναι σημαντικά υψηλότερες του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, πάντοτε αναλογικά με το ΑΕΠ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λόγω της κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι δαπάνες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση ακολούθησαν μια καθοδική πορεία από το 2002 μέχρι και το 2007, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα. Σημειώθηκε μια απότομη αύξηση τη χρονιά 2008 με 2009, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του ΑΕΠ στις τρέχουσες τιμές και εν συνεχεία, σε 10 χώρες της Ε.Ε. διαπιστώνεται περαιτέρω μείωση του απόλυτου  αριθμου  δαπανών στην παιδεία, λόγω της συνολικότερης μείωσης των δημόσιων δαπανών. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται η Δανία, Ιρλανδία,  Ελλάδα,  Ισπανία ,  Ιταλία,  Κύπρος, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Μεγάλη Βρετανία.


Εδώ η πλήρης έκθεση της Eurostat (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-13-012/EN/KS-SF-...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.