Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΗΡΑΣ
ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΤΜΗΣΗ Σ.Ε.Π.Ε.Θ.Ν.Κ
ΑΡΘΡΟ 1
Ιδρύεται  πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την Επωνυμία «Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας και Νήσων Κυκλάδων και σε σύντμηση Σ.Ε.Π.Ε.Θ.Ν.Κ  >>με έδρα τη Θήρα.
ΑΡΘΡΟ 2
Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των μελών του σε κοινή προσπάθεια καλλιέργειας του συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος και την όσο καλύτερη άσκηση των Συνταγματικά κατοχυρωμένων τους δικαιωμάτων, με στόχο:
α)Την διαφύλαξη και προαγωγή των επαγγελματικών οικονομικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μέλων.
β)Την ανάπτυζη δεσμών φιλίας,συναδελφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.
γ)Την εξύψωση του πνευματικού,βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών του και την επαγγελματική κατοχύρωση τους.
δ) Την προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών,της δημοκρατίας,της εθνικής ανεξαρτησίας,της ειρήνης και της προσβολής του πολιτιστικού,Ελληνικού και χριστινικού ιδεώδους.
ε)Την συμβολή στην βελτίωση της παιδείας του Ελληνικού Λαού.
Άρθρο 3
Για την πραγμάτωση του σκοπού του ο Σύλλογος χρησιμοποιεί τα ακόλουθα μέσα:
α) Συγκεντρώνει  τις γνώμες των μελών του μέσα από γενικές Συνελεύσεις, τις αποφάσεις των οποίων προβάλλει και διεκδικεί.
β) Συντονίζει τις ενέργειές του με τους άλλους συνδικαλιστικούς και πνευματικούς φορείς για την προβολή και προώθηση κλαδικών αιτημάτων και συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικούς φορείς κ.λ.π. για την προβολή και προώθηση θεμάτων κοινού η γενικότερου ενδιαφέροντος.
γ) Οργανώνει συγκεντρώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις για την ενημέρωση τόσο των μελών, όσο και της κοινής γνώμης.
δ) Συνεργάζεται με κάθε οργάνωση που επιδιώκει τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου του Λαού.
ε) Παρακολουθεί και συντονίζει τη δράση του με εκείνη της Δ.Ο.Ε. στην κοινή προσπάθεια του κλάδου για προώθηση και επίλυση των προβλημάτων του .
στ) Οργανώνει ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκδρομές, προβολές ταινιών κ.λ.π., δημιουργεί βιβλιοθήκη, προβαίνει σε εκδηλώσεις, έντυπες ανακοινώσεις και γενικά προβαίνει σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που κατατείνει στην πραγμάτωση του σκοπού του.
ζ) Πραγματοποιεί εκδηλώσεις πνευματικού, κοινωνικού, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Εκδίδει έντυπο σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό που εγκρίνεται από τη Γ.Σ. του Συλλόγου.
Άρθρο 4
Έσοδα του Συλλόγου
Πόροι του Συλλόγου είναι τα δικαιώματα εγγραφής των μελών, οι τακτικές και έκτακτες εισφορές των μελών, κάθε έσοδο από εκδηλώσεις, εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων κ.λ.π. δωρεές, κληροδοτήματα κ.α.
Το ύψος της τακτικής συνδρομής και εγγραφής των μελών καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΡΘΡΟ 5ο
α) Ο Σύλλογος είναι πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και συγκροτείται από τους εκπαιδευτικούς που εργαζονται στο χώρο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και που υπηρετούν στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιφέρειας Θήρας περιλαμβανομένων των νήσων Μήλου -Κιμώλου και Σίφνου 
β)Μπορούν να γίνουν επίτιμα μέλη του Συλλόγου εκείνοι που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στην προσπάθεια πραγμάτωσης του σκοπού του η στην εκπαίδευση   και στο Συνδικαλισμό γενικότερα.
γ)Ο Σύλλογος εντάσσεται  στο Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ο.Ε) ή αποχωρεί απ αυτό, πάντα κατά τους όρους και προυποθέσεις του καταστατικού της ομοσπονδίας.

Άρθρο 6
ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ
α) Για να γίνει κάποιος από τους παραπάνω μέλος του Συλλόγου, πρέπει να υποβάλλει γραπτή αίτηση στο Δ.Δ. με την οποία θα ζητάει την εγγραφή του και θα δηλώνει ότι αποδέχεται τον σκοπό του Συλλόγου. Η εγγραφή πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. στην πρώτη Συνεδρίαση του από την υποβολή της αίτησης. Αν το Δ.Σ. του Συλλόγου αρνείται να πραγματοποιήσει την εγγραφή ή την καθυστέρηση πάνω από δύο τακτικές συνεδριάσεις, το νέο μέλος καταφεύγει στην πρώτη τακτική η έκτακτη Γ.Σ. με αίτησή του, που εισάγεται υποχρεωτικά σ’ αυτή από το Δ.Σ. που αποφασίζει κυριαρχικά. Αν και η Γ.Σ. απορρίψει την αίτηση εγγραφής μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσφύγει στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και να ζητήσει την εγγραφή του.
β) Το Δ.Σ του Συλλόγου εφοδιάζει τα μέλη του με ταυτότητα μέλους.

 ΑΡΘΡΟ 7
 Το Δ.Σ. μπορεί να διαγράψει μέλος που:
α)Καθυστερεί αδικαιολόγητα την συνδρομή του πάνω από ένα χρόνο.
β)Που αποδεδειγμένα ενεργεί ενάντια στο σκόπο του Συλλόγου και με οποιοδήποτε τρόπο εμποδίζει την πραγματωσή τους.
γ)Που αρνείται να διαγραφεί από άλλη συναφή συνδικαλιστική οργάνωση της οποίας είναι μέλος.
δ)Κάθε μέλος που χάνει την εκπαιδευτική του ιδιότητα  για οποιοδήποτε λόγο και με οποιοδήποτε τρόπο ,η που μετατίθεται σε χώρο έξω από την διακαιοδοσία του Σύλλογου, χάνει αυτόματα και χωρίς καμία διατύπωση την ιδιότητα μέλους.
Μέλος που για οποιοδήποτε λόγο διαγράφεται με απάφαση των 5/7 των μελών του Δ.Σ.μπορεί να προσφύγει στην πρώτη μετά την διαγραφή του γενική συνέλευση και να ζητήσει την ακυρωσή της.
Αν η Γ.Σ. ακυρώσει την διαγραφή,θεωρείται πως ποτέ δεν έγινε.Το θέμα προττάσεται της ημερήσιας διάταξης και σε περίπτωση ακύρωσης της απόφασης διαγραφής,το μέλος στις εργασίες της Γ.Σ. με τον όρο της ταμειακής του τακτοποίησης.
Προυπόθεση συζήτησης της αίτησης του μέλους από την Γ.Σ είναι η καταβολή των συνδρομών μέχρι την ημέρα της διαγραφής.Στην περίπτωση της διαγραφής λόγω μη καταβολής των συνδρομών η πλήρης εξόφληση τους,συνεπάγεται αυτόματα και χωρίς άλλη διατύπωση την ακύρωση της απόφασης διαγραφής.
Αν η διαγραφή γίνεται για ορισμένο χρόνο και λήγει ο χρόνος αυτός,το μέλος επανακτά αυτόματα την ιδιότητα του.Η γα συγκεκριμένο χρόνο διαγραφή μέλους δεν αναστέλλει την υποχρέωση του καταβολής των συνρομών.
Μέλος που διαγράφεται μπορεί,όταν κατά την κρίση του εξέλιπαν οι λόγοι της διαγραφής του(εκτός των περιπτώσεων της αυτόματης και χωρίς διατυπώσεις επανάκτησης της ιδιότητας του),να ζητήσει την επανεγραφή του με αίτηση στο Δ.Σ. το οποίο,αν διαφωνεί  να φέρει την αίτηση του στην  πρώτη Γενική Συνέλευση που θα κρίνει κυριαρχικά.

ΑΡΘΡΟ 8
Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από το Σύλλογο μετά από δήλωση του στο Δ.Σ η οποία πρέπει να συνοδεύεται και από την καταβολή των μέχρι την ημέρα εκείνη συνδρομών.Τα μέλη και μετά την αποχώρηση τους,ευθύνονται για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει μέχρι την ήμερα υποβολής της δήλωσης αποχώρησης τους.

ΑΡΘΡΟ 9
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Τα  τακτικά μέλη Συλλόγου έχουν δικαίωμα
α)Να καταβάλλουν ανελλιπώς την συνδρομή τους,όπως αυτή καθορίζεται από το καταστατικό με άποφαση της Γ.Σ. τακτικής είτε έκτακτης.
β)Να παρακολουθούν από κοντά όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου και να συμμετέχουν πρόθυμα και ενεργα σ’όλες τις προσπάθειες για την πραγμάτωση των σκοπών του.
γ)Να παίρνουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις,τακτικές η έκτακτες, να προσέρχονται πρόθυμα στο κάλεσμα του Δ.Σ.,να συμμετέχουν σε τυχόν ομάδες δουλειάς που καταρτίζουν τα όργανα του Συλλόγου και γενικά να βοηθούν χωρίς προσκόμματα το Δ.Σ. στο έργο του.
δ)Να συμορφούνται στις σποφάσεις των Γ.Σ και του Δ.Σ ακόμη,και αν έχουν αντίθετη γνώμη,να ενημερώνουν το Σύλλογο για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με το κλάδο και να αναφέρονται στο δευτεροβάθμιο όργανο του κλάδου,πάντοτε μέσο του Δ.Σ του Συλλόγου.

Άρθρο 10
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
Τα μέλη του Συλλόγου έχουν δικαίωμα:
α) Να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις με δικαίωμα λόγου και ελέγχου στα θέματα της ημερησίας διάταξης και ψήφου στις αποφάσεις που απαιτούν ψηφοφορία.
β) Να εκλεγούν και να εκλέγονται σε όλα τα όργανα του Συλλόγου.
γ) Να ζητούν την σύγκληση της έκτακτης γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το καταστατικό.
δ) Να υποβάλλουν προβλήματα αιτήματα τους στο Δ.Σ. για λύση ή ικανοποίηση αυτών.
Άρθρο 11
Όργανα του Συλλόγου είναι: α) Η Γενική  Συνέλευση των μελών, β) Το διοικητικό συμβούλιο και γ) η Ελεγκτική Επιτροπή.

Άρθρο 12
Γενική Συνέλευση
Η γενική συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο του συλλόγου, καθώς έχει την τελική απόφαση για κάθε θέμα.
Ειδικότερα και ενδεικτικά:
α) Εγκρίνει ή καταψηφίζει τα πεπραγμένα του Δ.Σ. και την έκθεση πεπραγμένων της.
β) Εγκρίνει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό, διοικητικό και οικονομικό του Δ.Σ.
γ) Αποφασίζει για την εγγραφή, διαγραφή και επανεγραφή μελών τελεσίδικα και ανακηρύσσει τα επίτιμα μέλη του Συλλόγου.
δ) Εκλέγει το Δ.Σ. και την Ε.Ε. του Συλλόγου και τους αντιπροσώπους του στην δευτεροβάθμια οργάνωση, τροποποιεί το καταστατικό και αποφασίζει για την διάλυση του Συλλόγου.
Άρθρο 13
Σύγκληση Γ.Σ.
Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Δ.Σ. τακτικά μεν δυο φορές κάθε συνδικαλιστικό έτος την πρώτη κατά μήνα Οκτώβριο, και τη δεύτερη κατά μήνα Ιούνιο, όπου εκλεγεί Δ.Σ. και αντιπροσώπους για 2 έτη, για τις γενικές συνελεύσεις του δευτεροβαθμίου οργάνου του κλάδου, έκτακτα δε όταν το Δ.Σ. το θεωρεί αναγκαίο ή το ζητάει το 1/10 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Στην περίπτωση αυτή το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει την Γ.Σ. εντός της προθεσμίας 15 ημερών από της υποβολής του αιτήματος, άρνηση του δε η ολιγωρία του αποτελεί σπουδαίο λόγο έκπτωσης του.
Η πρόσκληση πρέπει να κοινοποιείται στα μέλη τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την καθορισμένη ημέρα πραγματοποίησής της Γ.Σ. και να αναγράφει οπωσδήποτε το προς συζήτηση θέματα, τον χρόνο και τον τόπο που θα συγκληθεί. Μόνο σε περίπτωση έκτακτης συνέλευσης μπορούν να παρακάμπτονται οι παραπάνω προθεσμίες και διαδικάσιες κατά την κρίση του Δ.Σ.
Η Γ.Σ. δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Στην περίπτωση που τα μέλη ζητούν τη Σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. είναι υποχρεωμένα να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους προς το Δ.Σ. τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν.
Στις έκτακτες Γ.Σ. προεδρεύει ο πρόεδρος του Δ.Σ. και αν κωλύεται ο αντιπρόεδρος, στις τακτικές όμως Γ.Σ. εκλέγεται πρόεδρος της Γ.Σ. και δύο γραμματείς για την τήρηση των πρακτικών.
Γραμματέας στις έκτακτες Γ.Σ. ορίζεται ο Γ γραμματέας του Συλλόγου.

Άρθρο 14
ΑΠΑΡΤΙΑ
Απαρτία υπάρχει στην Γ.Σ. όταν ευρίσκονται σ’ αυτή το ½ συν 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Αν δεν υπάρχει απαρτία, επαναλαμβάνεται μετά 2-15 μέρες και βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται σ αυτή το ¼ των τακτοποιημένων οικονομικά μελών. Στην επαναληπτική Γ.Σ. δεν είναι απαραίτητη αποστολή νέας πρόσκλησης, αλλά αναγράφεται στην αρχική πρόσκληση ο τόπος και ο χρόνος της επανάληψης. Απαγορεύεται η συμμετοχή στην Γ.Σ. και τις ψηφοφορίες μελών με οποιουδήποτε είδους εξουσιοδότηση. Γενική συνέλευση που συγκαλείται για τροποποίηση καταστατικού, για διάλυση Συλλόγου ή ενοποίηση με άλλο σύλλογο, βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται σ’ αυτήν τα 2/3 τουλάχιστον των οικονομικά των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Αν δεν υπάρχει απαρτία, επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τα παραπάνω, οπότε είναι αρκετή η παρουσία του ½ συν 1 τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Δικαίωμα λόγου και ψήφου έχουν μόνο τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του συλλόγου, εκτός κι αν επιτραπεί σε μη μέλη ο λόγος κατόπιν απόφασης της Γ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 15
Οι αποφάσεις των Γ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών,εκτος των αποφάσεων για την διάλυση,συγχώνευση του Συλλόγου και την τροποποίηση του καταστατικού που απαιτείται πλειοψηφία των ¾ των παρόντων μελών.
Η  Γ.Σ.αποφασίζει πάντοτε με ψηφοφορία,πότε όμως δια βοής.Κάθε ψηφοφορία που αναφέρεται σε εκλογές Δ.Δ. η Ε.Ε. εφορευτικής επιτροπής,αντιπροσώπων στο δευτεροβάθμιο όργανο,σε θέματα εμπιστοσύνης προς το Δ.Σ.και προσωπικά ζητήματα,είναι μυστική.Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψηφοφορία γίνεται με ανάταση του χεριού,εκτός αν η Γ.Σ.αποφασίζει διαφορετικά ανάλογα την περίπτωση.
Στις συνεδριάσεις της Γ.Σ πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη με τα υπόλοιπα νησιά τα οποία διατηρούν μέλη εγγεγραμένα στο σύλλογο προκειμένου να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

ΑΡΘΡΟ 16
Μετά την διαπίστωση της απαρτίας εκλέγεται ο πρόεδρος της Γ.Σ και 2 γραμματείς. Ο πρόεδρος αναλαμβάνει την διεύρυνση των εργασιών της Γ.Σ.,δίδει και αφαιρεί το λόγο στους ομιλητές και θέτει τα θέματα σε ψηφοφορία.
Οι γραμματείς τηρούν τα πρακτικά της Γ.Σ.τα οποία προσυπογράφουν μαζί με τον πρόεδρο.
Οι αρχαιρεσίες ενεργούνται από τριμελή εφορευτική επιτροπή που εκλέγεται.
Οι υποψήφιοι γράφονται σε ένα ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά εκλογής με αντίστοιχους αναπληρωματικούς.Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής συσκέπτονται και εκλέγουν μεταξύ τους  πρόεδρο και Γραμματέα
Ο πρόεδρος της Γ.Σ. παραδίδει τη διεύθυνση των εργασιών στην εφορευτική επιτροπή, που έχει πια την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.
Κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων συντάσσεται πρακτικό από την εφορευτική επιτροπή, υπογεγραμμένο απ αυτήν και παραδίδεται στο απερχόμενο Δ.Σ.για να το παραδωσει με τη σειρά του στο νέο Δ.Σ κατά την ώρα της παράδοσης.κ

ΑΡΘΡΟ 17
1) Η εκλογή των οργάνων του Συλλόγου και των αντιπροσώπων στην ομοσπονδία,γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής.
2) Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ψηφοδέλτιο,στο οποίο αναγράφονται με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι του συνδιασμού για κάθε όργανο και αντιπροσώπους και καταθέτει το ψηφοδέλτιο αυτό  στο Δ.Σ. του Συλλόγου τρεις(3)τουλάχιστον μέρες πριν από την Γ.Σ.
3) Κάθε μεμονωμένος υποψήφιος αποτελεί συνδυασμό και γράφεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.
4) Κάθε συνδυασμός ορίζει ένα εκπρόσωπο του που συνεργάζεται με το προεδρείο της Γ.Σ και την εφορευτική επιτροπή.Τα ψηφοδέλτια τυπώνονται με ευθύνη και πρωτοβουλία του Δ.Σ και με έξοδα του Συλλόγου.Τα ψηφοδέλτια τυπώνονται με ευθύνη και πρωτοβουλία του Δ.Σ.και με έξοδα του Συλλόγου.
5) Οι έδρες του Δ.Σ της Ε.Ε.και ο αριθμός των αντιπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των έδρων του Δ.Σ.,ΕΕ η αριθμό αντιπροσώπων αντίστοιχα που εκλέγονται.Το πηλίκο της διαίρεσης παραλειπομένου του κλάσματος αποτελεί εκλογικό μέτρο.
Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες και αριθμό αντιπροσώπων αντίστοιχα που εκλέγονται.Το πηλίκο της διαίρεσης παραλειπομένου του κλάσματος αποτελεί το εκλογικό μέτρο.
Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες και αριθμό αντιπροσώπων,όσες φορές χώρει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε.
6) Χωριστός υποψήφιος που έλαβε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο καταλαμβάνει μία έδρα στο όργανο η εκλέγεται αντιπρόσωπος,εφ όσον ήταν υποψήφιος και γι αυτή την θέση.
7) Συνδυασμός που περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιο λιγότερους υποψήφιους από τις έδρες που του αναλογούν,καταμαμβάνει τόσες έδρες η εκλέγει τόσους αντιπροσώπους ,όσοι είναι οι υποψήφιοι του.
8) Οι  έδρες που μένουν αδιάθετες και ο αριθμός των αντιπροσώπων που δεν καλύπτεται από την πρώτη κατανομή ,κατανέμονται απο μία στους συνδυασμους εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα η έχον εκλέξει τουλάχιστον έναν αντιπρόσωπο και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.
9) Αν μείνουν αδιάθετες έδρες και στη δεύτερη κατανομή,τότε κατανέμεται από μία έδρα η από ένας αντιπρόσωπος στους συνδυασμούς που έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων.
Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.
10) Σε όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών μέχρι και την ανακήρυξη των επιτυχόντων μπορεί να παρευρίσκεται ένας αντιπρόσωπος κάθε συνδυασμού.
11) Τα ψηφοδέλτια από λευκό αρίγωτο χαρτί,πρεπεί να έχουν τις ίδιες διαστασείς και να κλείνεται το κάθε ένα,πρίν ριχθεί στην κάλπη σε λευκό φάκελο.
12) Οι ψηφοφόροι θα σημειώνουν με μπλέ  η μαύρο στυλό διαρκείας μέχρι 7 σταυρούς προτίμησης για το Δ.Σ .μέχρι (τρείς) 3 για την ΕΕ και μέχρι επτά 7 για τους αντιπροσώπους στην ομοσπονδία.Κάθε άλλο σημείο στο ψηφοδέλτιο θα αποτελεί λόγο ακυρότητας του.Δεν έχει σημασία αν οι σταυροί μπαίνουν μπρος η πίσω από το όνομα.
13) Η συμμετοχή στις ψηφοφορίες των μελών του Συλλόγου,πιστοποιείται με την θέση της σφραγίδας και υπογραφή από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής η το δικαστικό αντιπρόσωπο,σε ανάλογη θέση της ταυτότητας του μέλους.
14) Τις έδρες και τις θέσεις των αντιπροσώπων που αναλογούν σε κάθε ψηφοδέλτιο,καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι του συνδυασμού κατά σειρά ψήφων.Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού,που εκλέγονται,θεωρούνται αναπληρωματικοί κατά σειρά ψήφων.
15) Μετά το πέρας των αρχαιρεσιών παραδίδεται από την εφορευτική επιτροπή το εκλογικό υλικό στο Δ.Σ.το οποίο υποχρεούται να το διατηρήσει μέχρι την προόδο της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων κατά του  κύρους των εκλογών.

ΑΡΘΡΟ 18
Το Σύλλογο διοικεί επταμελές (7/μελές)Διοικητικό Συμβούλειο που εκλέγεται από την Γ.Σ με θητεία δύο(2) έτους η οποία αρχίζει από την εκλογή του και λήγει με την έναρξη της θητείας του νέου Δ.Σ. Την ίδια θητεία έχει τόσο η ελεγκτική επιτροπή ενώ οι αντιπρόσωποι στην ομοσπονδία έχουν επίσης  δύο (2) έτη.

ΑΡΘΡΟ 19
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ
1)Το Δ.Σ. του συλλόγου απαρτίζεται από τους α)πρόεδρο β)αντιπρόεδρο γ)γενικό γραμματέα δ)ειδικό γραμματέα ε)Ταμία και δύο μέλη στ) και από δύο (2) αναπληρωματικά μέλη.
2)Η συγκρότησησε σώμα γίνεται με μυστική ψηφοφορία στη πρώτη συνεδρίαση,που συγκαλείται γι’αυτό το σκοπό με οκτώ (8) μέρες από την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών,από τον πλειοψηφίσαντα σύμβουλο του πρώτου σε ψήφους συνδυασμόυ.
Αν αυτός αμελήσει η σύγκληση γίνεται με πρωτοβουλία οποιουδήποτε άλλου συμβούλου.
Η κατανομή των αξιωμάτων γίνεται διαδοχικά για κάθε θέση του προεδρείου του Δ.Σ. και για την εκλογή ισχύει η αρχή της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων.Αν δεν επιτευχθεί η συγκρότηση σε σώμα κατά την πρώτη συνεδρίαση,η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανά τέσσερις (4)ημέρες.Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο συμβούλων για ένα αξίωμα,η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται  για δύο ακόμα φορές μεταξύ των ισοψηφησάντων και αν στην Τρίτη ψηφοφορία,υπάρξει ισοψηφία,τότε γίνεται κλήρωση.
Τα μέλη του Δ.Σ. καταρχήν αυτοπροτείνονται για υποψηφιότητα στην κατάληψη των αξιωμάτων η άλλως γίνονται ετεροπροτάσεις.

ΑΡΘΡΟ 20
Μετά την συγκρότηση του νέου Δ.Σ. γίνεται παράδοση της διοίκησης από το παλαιό Δ.Σ. στο νεοεκλεγέν και υπογράφεται σχετικό πρωτόκολλο για την παράδοση του ταμείου και του υλικού του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 21
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ-ΑΠΑΡΤΙΑ-ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
1. Το Δ.Σ.συνεδριάζει τακτκά μία φορά το τρίμηνο και έκτακτα όταν το κρίνει ο πρόεδρος ή το ζητήσουν με την έγγραφη αίτηση τους τουλάχιστον δύο μέλη.Αν αρνηθεί ο πρόεδρος η αναβάλλει την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ.περισσότερο από πέντε ημέρες τότε καλούν το Δ.Σ. σε συνεδρίαση τα μέλη που υπέγραψαν την σχετική αίτηση.
2. Την ημερήσια διάταξη καταρτίζει ο πρόεδρος σε συνεργασία με τον Γραμματέα αφού λάβουν υπόψη συμβουλευτικά,τις απόψεις των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ.
Η ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης και η πρόσκληση των μελών γίνεται τουλάχιστιν δυο ημέρες πρίν από την συνεδρίαση.Στις έκτακτες και όταν πρόκειται για επείγοντα θέματα,η ημερήσια διάταξη ανακοινώνεται με την ειδοποίηση.
3. Το Δ.Σ.βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται στην συνεδρίαση τα μισά συν ένα των μελών δηλ 4 και απαραίτητα ο πρόεδρος η αντιπρόεδρος για να διευθύνει την συζήτηση.Οι αποφάσεις παίρνονται με σχτική πλειοψηφία των παρόντων μελών.Σε περίπτωση ισοψηφίας σε φανερή ψηφοφορία επικρατεί η άποψη υπέρ της οποίας ψήφισε ο πρόεδρος,ενώ σε μυστική ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται,τρείς φορές και αν δεν υπάρξει πλειοψηφία τελικά δεν λαμβάνεται απόφαση για το θέμα αυτό,το οποίο έρχεται ξανά για να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση.Όσοι απέχουν της ψηφοφορίας η ψηφίσουν λευκό δεν υπολογίζονται για τον σχηματισμό της παραπάνω πλειοψηφίας.
4. Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχόμενες τακτικές συνεδριάσεις,χάνει το αξίωμα και την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. και αντικαθίσταται από το πρώτο στη σειρά αναπληρωματικό μέλος του ίδιου συνδυασμού.

Άρθρο 22
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ.
1)     Προβαίνει σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που συμβάλλει στην υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του Συλλόγου και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.
2)     Παρέχει στα μέλη του κάθε πληροφορία που ζητούν και αλληλογραφεί μαζί τους.
3)     Συγκροτεί επιτροπές από μέλη του Συλλόγου για τη μελέτη και προώθηση διαφόρων θεμάτων.
4)     Προβαίνει στις αναγκαίες δαπάνες για την λειτουργία του Συλλόγου.
5)     Αποφασίζει για αποστολές στο εσωτερικό που εξυπηρετούν τους σκοπούς του Συλλόγου και καθορίζει τα έξοδα των αποστελλομένων.
6)     Αποφασίζει και πραγματοποιεί συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών και γονέων στην έδρα του συλλόγου ή σε άλλη πόλη για την εξυπηρέτηση των σκοπών του συλλόγου.
7)     Συγκαλεί τα μέλη του σε τακτικές ή έκτακτες γενικές συνελεύσεις
8)     Εκτελεί τις αποφάσεις της ομοσπονδίας.
9)     Εγγράφει ή διαγράφει μέλη πάντα μέσα στα καταστατικά πλαίσια.
10)   Προτείνει στην Γ.Σ. για την αύξηση ή την μείωση των συνδρομών και φροντίζει για την έγκαιρη είσπραξη τους.
11)    Συνεργάζεται με άλλους Συλλόγους και κοινωνικούς φορείς στην πραγμάτωση των σκοπών του συλλόγου.
12)    Διαχειρίζεται την περιουσία του συλλόγου και γενικά προβαίνει σε όλες τις πράξεις που είναι αναγκαίες για τη σωστή λειτουργία του.

Άρθρο 23
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ.

1.     Σε περίπτωση που μέλος του Δ.Σ. αποβιώσει, παραιτηθεί ή διαγραφεί, αναπληρώνεται από το πρώτο στη σειρά αναπληρωματικό μέλος του ιδίου συνδυασμού. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη του συνδυασμού αυτού, ή τα υπάρχοντα αρνούνται την αναπλήρωση, τότε τα εναπομένοντα μέλη είναι υποχρεωμένα να συγκαλέσουν Γ.Σ. μέσα σε δέκα (10) μέρες για να εκλέξουν νέο Δ.Σ. του παλιού θεωρουμένου ότι παραιτήθηκε, για περιορισμένη όμως διάρκεια θητείας δηλ. για όσο χρόνο είχε ακόμη θητεία το Δ.Σ. που απήλθε. Στο ενδιάμεσο διάστημα τα μέλη που απομένουν περιορίζονται σε εντελώς απαραίτητες ενέργειες και πράξεις διοίκησης , οπωσδήποτε παραμένει ο πρόεδρος και αν αυτός παραιτηθεί εκλέγεται νέος πρόεδρος για να εκπροσωπεί το σύλλογο στις σχέσεις του με τρίτους και δικαστήρια.
2.     Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αποχωρήσει από το Δ.Σ. μέλος που έχει κάποιο αξίωμα, εκτός του προέδρου, γίνεται γενική ανασύνθεση του Δ.Σ. Το ίδιο γίνεται και σε περίπτωση μη αποχώρησης μεν από το Δ.Σ. αλλά παραίτησης από το αξίωμα.
3.     Κάθε παραίτηση μέλους του Δ.Σ. υποβάλλεται έγγραφα και θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή αν σε 10 μέρες δεν αποφασίσει το Δ.Σ. για την αποδοχή ή όχι της παραίτησης. Το ίδιο ισχύει και για την παραίτηση από αξίωμα. Αν η παραίτηση δεν γίνει αποδεκτή ευνόητο είναι πως δεν ισχύει. Α παρά ταύτα υπάρχει επιμονή για την παραίτηση από το αξίωμα, χωρίς καμία άλλη διατύπωση, θεωρείται πως ο επιμένων τίθεται εκτός Δ.Σ. και καλείται ο αναπληρωματικός του αντίστοιχου συνδυασμού κατά την παράγραφο του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 24
Αρμοδιότητες προέδρου  
1. Ο πρόεδρος συγκαλεί το Δ.Σ. σε τακτικές ή έκτακτες συνεδριάσεις, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη για τα προς συζήτηση θέματα, την ανακοινώνει με τον πιο πρόσφορο τρόπο στα μέλη, προεδρεύει στις συνεδριάσεις , διευθύνει τις συζητήσεις και εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός και αν έχει ορισθεί άλλο μέλος για εισηγητής και το θέτει σε ψηφοφορία.
2. Φροντίζει για την πραγμάτωση των σκοπών του συλλόγου και για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και πραγματοποιεί τις απαραίτητες επαφές με πολιτιστικούς, πνευματικούς, συνδικαλιστικούς, κυβερνητικούς, υπηρεσιακούς και λοιπούς παράγοντες.
3. Εκπροσωπεί το Σύλλογο ενώπιο κάθε δικαστηρίου και κάθε αρχής και σε όλες τις του Συλλόγου με τρίτους.
4. Συγκαλεί τις Γ.Σ. κατά το καταστατικό , μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. με την οποία καθορίζονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, προεδρεύει και διευθύνει τις εργασίες των εκτάκτων Γ.Σ.
5. Συνυπογράφει με τον Γ, Γραμματέα όλα τα έγγραφα του Συλλόγου και με τον ταμία τα έγγραφα της οικονομικής διαχείρισης.

Άρθρο 25
1. Ο αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν απουσιάζει σ”όλες του τις αρμοδιότητες.
2. Μπορεί να αναπληρώνει τον πρόεδρο μόνιμα ή για ορισμένο χρόνο σε ειδικά καθήκοντα του προέδρου που μπορεί να του αναθέσει αυτος με απόφαση του που καταχωρείται στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Άρθρο 26 Αρμοδιότητες Γ. Γραμματέα
Είναι υπεύθυνος για την αλληλογραφία , φυλάσσει το αρχείο και υπογράφει με τον πρόεδρο όλα τα έγγραφα του Συλλόγου. Συντάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και των εκτάκτων Γ.Σ. και τηρεί βιβλία μητρώου των μελών του Συλλόγου.

Άρθρο 27
Ο Ειδικός Γραμματέας αναπληρώνει τον Γ.Γ. σ’ όλα τα καθήκοντά του, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.

Άρθρο 28
Αρμοδιότητες ταμία
Έχει την εποπτεία , επιμέλεια και ευθύνη των οικονομικών του Συλλόγου , εισπράττει τις συνδρομές των μελών και κάθε άλλη εισφορά, διατηρεί τα διαχειριστικά βιβλία, υπογράφει με τον πρόεδρο τα έγγραφα οικονομικής διαχείρισης, εισηγείται στο Δ.Σ. στο τέλος κάθε μήνα την έγκριση των γενομένων δαπανών και φροντίζει για την έγκριση και αναμόρφωση του προϋπολογισμού δαπανών, αναλαμβάνει τις καταθέσεις του συλλόγου, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. ενεργεί καταθέσεις για λογαριασμό του συλλόγου και εισπράττει τις συνδρομές των μελών του συλλόγου προς την ομοσπονδία και το διδασκαλικό βήμα.

Άρθρο 29
Η ελεγκτική επιτροπή αποτελείται από 3 μέλη με αντίστοιχα αναπληρωματικά, εκλέγεται όπως ακριβώς και το Δ.Σ. και για την ίδια αυτό θητεία. Έχει σαν έργο τον έλεγχο των πράξεων της οικονομικής διαχείρισης του Δ.Σ. και είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει στην ετήσια Γ.Σ. – τακτική – λεπτομερή έκθεση των οικονομικών πεπραγμένων της διοίκησης του συλλόγου και καταχωρείται στα πρακτικά της συνέλευσης. Αναπλήρωση των μελών της Ε.Ε γίνεται από τον αναπληρωματικό του συνδυασμού του μέλους που αναπληρώνεται . Η Ε.Ε συνέρχεται σε σώμα και εκλέγει μεταξύ των μελών της ένα πρόεδρο και ένα γραμματέα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

Τροποποίηση καταστατικού – Διάλυση συλλόγου – Σφραγίδα
Άρθρο 30
Το καταστατικό του Συλλόγου μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με απόφαση της Γ.Σ. που βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται σ’ αυτή τα 2/3 τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και αποφασίζει έγκυρα με πλειοψηφία ¾ των παρόντων.

Άρθρο 31
Η διάλυση του συλλόγου αποφασίζεται μόνο από την Γ.Σ. που συγκαλείται ειδικά για αυτό το σκοπό με απαρτία των 2/3 τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών  και αποφασίζει έγκυρα με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.

ΑΡΘΡΟ 32
Η σφραγίδα του συλλόγου είναι στρογγυλή,κυκλικά αναγράφεται η επωνυμία «ΣΥΛ/ΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΗΡΑΣ & ΝΗΣΩΝ,ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1972»και στο κέντρο φέρει τα χελιδόνια του Ακρωτηρίου.

Άρθρο 33
Ο σύλλογος εφόσον είναι μέλος της Δ.Ο.Ε δεν μπορεί να είναι μέλος και άλλης δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό αυτό ρυθμίζεται από τις διατάξεις των νόμων γενικώς περί συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις αποφάσεις των Γ.Σ. του Σωματείου.
Άρθρο 34
Το καταστατικό αυτό που αποτελείται από 34 άρθρα και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, που συνήλθε για το σκοπό αυτό στα Γραφεία του Σωματείου την 21.5.2004 και εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ να ζητήσει την έγκρισή του από το αρμόδιο Δικαστήριο όπως ο Νόμος ορίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.