Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13.5.201

Ενώ ο εθνικός διάλογος για την παιδεία συνεχίζεται ο κ. Υπουργός την Μ. Τρίτη 26 Απριλίου με Υπουργική απόφασή του, επιβάλλει στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα νέου τύπου ολοήμερο σχολείο οδηγώντας σε χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών και δημιουργεί εύλογα τεράστιες ανησυχίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

Συγκεκριμένα καταργούνται 1.337 δημοτικά ολοήμερα σχολεία ΕΑΕΠ( Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) καθώς μειώνονται στα εν λόγω σχολεία οι ώρες κατά 65, οι οποίες αντιστοιχούν σε τουλάχιστον τρεις εκπαιδευτικούς λιγότερους. Καταργείται ο υπεύθυνος δάσκαλος ολοημέρου συνολικά όπως ίσχυε έως σήμερα και ορίζεται κατά μέρα, δίνοντας τέλος στον παιδαγωγικό χαρακτήρα που είχε το ολοήμερο σχολείο. Θέτει ως προϋπόθεση εγγραφής παιδιών στο ολοήμερο την εργασία και των δυο γονιών. Είναι ξεκάθαρο πως στην Ελλάδα της κρίσης και της δυσεύρετης εργασίας αποκλείονται τα παιδιά των μεσαίων και των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων από το δικαίωμά τους για δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Καταργεί την πρωινή ζώνη (7:00- 8:00) δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς. Απαξιώνει παντελώς τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και οδηγεί χιλιάδες αυτών στην ανεργία, αφού δίνεται η δυνατότητα να καλύπτουν τα διδακτικά τους αντικείμενα όσοι εκπαιδευτικοί έχουν περισσεύματα ωρών.

Είναι σαφές πως οι λανθασμένοι χειρισμοί του Υπουργείου Παιδείας τη φετινή σχολική χρονιά θα οδηγήσουν σε απώλεια περισσοτέρων από 3.500 αναπληρωτών. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος τόνισε πως το Υπουργείο την περσινή χρονιά διέθεσε 160 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και έχουν απομείνει 190 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Επίσης ο πρόεδρος των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως πίσω από την υπουργική απόφαση για το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό κρύβεται η στενότητα πιστώσεων για τον διορισμό αναπληρωτών και εκτιμά πως το επόμενο σχολικό έτος θα προσληφθούν 7.000 αναπληρωτές λιγότεροι.

Παρά τις συνεχείς δηλώσεις του κ Υπουργού ακόμα και σήμερα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του, καθώς από τους πολυπόθητους διορισμούς που συνεχώς έταζε, τελικώς επέλεξε την καταρράκωση του σχολείου οδηγώντας στην απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές και ενίσχυσε στο έπακρο τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα των εκπαιδευτικών για το εργασιακό τους μέλλον.

Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε τρομερές απώλειες εργατικού δυναμικού, σε περισσεύματα ωρών που θα καλύπτονται με μετακινήσεις εκπαιδευτικών και τη συμπλήρωση ωραρίου από εκπαιδευτικούς ακυρώνοντας τον παιδαγωγικό χαρακτήρα που είχε μέχρι πρότινος το Δημοτικό Σχολείο. Φυσικά, εν κατακλείδι, οδηγούμαστε στην ποιοτική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης που ο μοναδικός στόχος είναι να εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό υπηρετώντας λογιστικές αντιλήψεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

* Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο
* Την απόσυρση της διάταξης που ψηφίστηκε για τα νηπιαγωγεία και οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις
* Την πραγματοποίηση μόνιμων και μαζικών διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ Η Δ.Ο.Ε.( 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ 3 ΤΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΥ, 11:30-14:00 ΚΑΙ 14:00- ΛΗΞΗ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13.5.2016 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΣΤΙΣ 12:00

Ο Πρόεδρος                                                                                      Η Γεν. γραμματέας

Παντελίδης Σάββας                                                                        Παπαναγιώτου Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.