Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ



 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;


    
   Οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι προσλήφθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα μέσω της Πράξης "Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού", και απασχολούνται σε Τμήματα Ένταξης και Ειδικά σχολεία του νομού Κυκλάδων αλλά και άλλων περιοχών  παραμένουν μέχρι και σήμερα 19 Νοεμβρίου 2013, απλήρωτοι και χωρίς να έχουνε καμία ενημέρωση για το πότε ακριβώς θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
  Ο νομός Κυκλάδων, όπως και τα Δωδεκάνησα και η Στ. Ελλάδα, δεν ήταν ενταγμένα στο προαναφερθέν πρόγραμμα  ΕΣΠΑ, και γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Παιδείας μας είχε ενημερώσει ότι περίπου 200 πιστώσεις από τις 2000 του κρατικού προϋπολογισμού για το σχολικό έτος 2013/14, θα διατεθούν για τις ανάγκες των περιοχών αυτών, σε Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως είδαμε και τις 2000 πιστώσεις να εξαντλούνται τον μήνα Σεπτέμβριο χωρίς φυσικά να έχουν κρατήσει ούτε μία για τις δομές ειδικής αγωγής στον Γ΄ άξονα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Στ. Ελλάδα). Τότε το Υπουργείο μας καθησύχασε ότι κατάφεραν να εντάξουν και τις συγκεκριμένες περιοχές στο ΕΣΠΑ και θα προληφθούν και αυτοί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα.
    Με όλους αυτούς τους εμπαιγμούς του Υπουργείου φτάσαμε 1 Οκτωβρίου, όταν αποφάσισαν να τους προσλάβουν τελικά, για ακόμη μία χρονιά τελευταίους από όλους τους εκπαιδευτικούς. Ακούσαμε όλοι τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, το οποίο κόμπαζε ότι ποτέ ξανά δεν έχουν προσληφθεί τόσοι δάσκαλοι στην Ειδική Αγωγή, και ότι η Ειδική Αγωγή είναι πάντα προτεραιότητα για το Υπουργείο και άλλα τέτοια ψέματα, θεωρώντας ότι απευθύνεται σε πολίτες άλλης χώρας.
   Η πραγματικότητα βέβαια φάνηκε σήμερα, που ενώ σε άλλες περιοχές οι συνάδερφοί ειδικής αγωγής έχουν πληρωθεί, οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής των Κυκλάδων και άλλων περιοχών  παραμένουν απλήρωτοι και ακούνε χίλιες δυο ερμηνείες για αυτήν την καθυστέρηση. Μία ερμηνεία είναι ότι οι πιστώσεις είναι στο Υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν ακόμα φτάσει στο Υπουργείο Παιδείας, μία άλλη ότι δεν ξέρουν τίποτα για αυτές τις πιστώσεις, ενώ από την Διεύθυνση ΠΕ απλά περιμένουν και αγνοούν την τύχη των πιστώσεων!
  Επίσης φάνηκε ότι το Υπουργείο δεν έκανε ποτέ κανέναν προγραμματισμό για τις προσλήψεις τις ειδικής αγωγής, αλλά με προχειρότητα προσέλαβε μαζικά άτομα που τώρα αδυνατεί να πληρώσει.
  Μας εμπαίζουν για ακόμη μία φορά, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι θεωρούν κάποιους εκπαιδευτικούς εργαζόμενους β΄ κατηγορίας, τους διαχωρίζουν από όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και γενικώς αδιαφορούν για το δημόσιο σχολείο.
    Όσον αφορά τους δασκάλους ειδικής αγωγής που προσλήφθηκαν στον νομό Κυκλάδων, τους υποχρέωσαν να κάνουν ανάληψη υπηρεσίας στην Σύρο παρά την παρέμβαση του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Θήρας, αντί να στείλουν τα δικαιολογητικά πρόσληψης αρχικά με fax και έπειτα ταχυδρομικά τα πρωτότυπα, λόγω των εύλογων δυσκολιών μετακίνησης, καθώς και λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους (ξενοδοχεία, εισιτήρια, σίτιση) κατά την παραμονή τους στη Σύρο μέχρι να τοποθετηθούνε στα σχολεία τους.
  Η Απόφαση πρόσληψης τούς ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου και η προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας διαρκούσε από την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου μέχρι και την Πέμπτη, 3  Οκτωβρίου.
  Πρώτον: Όπως είναι γνωστό σε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη που έχει πάει έστω και μία φορά στις Κυκλάδες στη ζωή του, είναι αστείο να σου ανακοινώνουν βράδυ, ότι το επόμενο πρωί πρέπει να είσαι στη Σύρο και να φτάσεις. Απευθύνονται μάλλον μόνο στους εξ Αθηνών συναδέρφους. Η ανταπόκριση από τις Κυκλάδες για Σύρο δεν είναι καθημερινή. Από Σαντορίνη και Ίο για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι και τρεις μέρες το πλοίο για να μεταβείς στην Σύρο.
  Δεύτερον: Πιστεύουν ότι οι αναπληρωτές πρέπει να είναι  online  24 ώρες το 24ωρο, με μια βαλίτσα στο χέρι και να περιμένουνε πότε θα τους προσλάβουν.
  Ως λογικό επακόλουθο των παραπάνω μόνο δύο συνάδερφοι παρουσιάστηκαν το επόμενο πρωί στην Σύρο, οι οποίοι προφανώς ήρθαν από την Αθήνα, ή κατοικούν στη Σύρο. Όλοι οι υπόλοιποι ανέλαβαν υπηρεσία στις 2 Οκτωβρίου και τιμωρήθηκαν γι’ αυτό καθώς τους αφαίρεσαν ένα μεροκάματο και μία μέρα προϋπηρεσίας.
  Τόσο εύκολα τους έκοψαν ένα μεροκάματο. Πόσο τυπικοί είναι όταν θέλουν να μας κόψουν χρήματα!
 Εργαζόμενος που δεν πληρώνεται δεν είναι εργαζόμενος, είναι εθελοντής. Αν το υπουργείο έψαχνε για εθελοντές στις δομές τις ειδικής αγωγής να το έλεγε από την αρχή. Όλοι οι αναπληρωτές ζούνε το καλοκαίρι με 360 ευρώ τον μήνα του ταμείου ανεργίας και αυτά τα χρήματα έχουν κοπεί από τις 2   Οκτωβρίου που ξεκίνησε η πρόσληψη.
 Το Υπουργείο Παιδείας μας αγνοεί για ακόμη μία φορά, απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να τρέχουνε σαν στρατιωτάκια όταν τους προσλαμβάνει και μετά να πηγαίνουν στο σχολείο σαν καλοί δάσκαλοι και να λένε και ευχαριστώ που έχουνε δουλειά.
Κανένα ευχαριστώ σε αυτούς που μας κυβερνάνε και παίρνουνε αποφάσεις χωρίς να μας λαμβάνουν ποτέ υπ’ όψιν τους.
Αυτοί οι ίδιοι είναι που αύριο, μεθαύριο θα τολμήσουν να μας αξιολογήσουν και αβίαστα θα διώξουν οποιονδήποτε δεν συμμορφώνεται με τις παράλογες εμπνεύσεις τους.
Αυτοί που ξεχνούν κάθε χρόνο να προσλάβουν στα ειδικά σχολεία δασκάλους, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Αυτοί που για να πάρουν μία πολιτική απόφαση παίρνουν τηλέφωνο την τρόικα.
Αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν εγκαίρως έναν απλούστατο προγραμματισμό το καλοκαίρι για να ξέρουμε πόσους εκπαιδευτικούς θα προσλάβουν.
Αυτοί που χρησιμοποιούν ωμή βία για να καταστείλουν κοινωνικούς αγώνες και να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης.
Αυτοί που έχουν δάσκαλους απλήρωτους σε δημόσια σχολεία.

Ως Σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ Θήρας ζητούμε το αυτονόητο, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των συναδέλφων μας.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


              Χριστόφορος Παπαϊωάννου                              Άννα Αλεφραγκή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.