Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ Π. ΦΥΣΣΑΣ



Κοινό ψήφισμα γενικών συνελεύσεων
ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας & ΣΠΕ Θήρας

Παύλος Φύσσας, 34 χρονών, αντιφασίστας, νεκρός. Μαχαιρωμένος επαγγελματικά από συμμορία τραμπούκων φασιστών χρυσαυγιτών. Ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης. Μία σαφώς εν ψυχρώ πολιτική δολοφονία υπό τη «διακριτική» παρακολούθηση των οργάνων της δημόσιας τάξης. Ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης; Δεν θεωρούμε τυχαίο που παραμονή των μεγάλων διαδηλώσεων της Τετάρτης πληρωμένοι φασίστες ανέλαβαν το έργο της κυβέρνησης και των αφεντικών της για καταστολή των εργατικών αγώνων και αποπροσανατολισμό.

Τα στομάχια σφίγγονται, τα χείλη σφίγγονται, οι γροθιές σφίγγονται. Νιώθουμε πολλά και δυνατά. Θυμό, οργή, θλίψη αλλά όχι έκπληξη… όχι, δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Δεν εμφανίστηκαν οι φασίστες ξαφνικά. Ούτε κι ο φασισμός εμφανίστηκε με τους ανεγκέφαλους δολοφόνους της ναζιστικής χρυσής αυγής. Ζει και βασιλεύει ανάμεσά μας χρόνια, δεκαετίες τώρα και έχει ρίζες τόσο βαθιές, είναι τόσο σφιχταγκαλιασμένος με το κράτος που καμιά φορά είναι δύσκολο να διακρίνεις το κράτος από το παρακράτος. Είναι άλλωστε το «φυσικότερο», το πιο κατάλληλο σύστημα εξουσίας για τη βίαιη υπεράσπιση του καπιταλισμού όταν βρίσκεται σε κρίση.

Στα χωράφια της «φιλόξενης» ελληνικής επαρχίας βρίσκονται θαμμένοι σκελετοί μεταναστών που χάθηκαν, εξαφανίστηκαν, δολοφονήθηκαν. Χωρικοί πήραν τα όπλα και απαγόρευσαν την κυκλοφορία σε μετανάστες μετά τη δύση το ήλιου. Μεγαλοαγρότες εκμεταλλεύτηκαν, μεταχειρίστηκαν σα ζώα, εργάτες μετανάστες. Τους πυροβόλησαν όταν ζήτησαν τα μεροκάματά τους, τους βασάνισαν, δεν τους πλήρωσαν. Τους κατέδωσαν στην αστυνομία κι αυτή ανέλαβε να τους απελάσει. Άνθρωποι βαφτίστηκαν «λαθραίοι» και σαν να ήταν σκουπίδια χαρακτηρίστηκαν «υγειονομική βόμβα». Γι’ αυτό κατασκευάστηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για να στοιβαχτούν μέσα και να μην αποτελούν πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία. Πακιστανοί, αφρικανοί κι ασιάτες κυνηγήθηκαν ανηλεώς, ξυλοκοπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν και δολοφονήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Εργάτες, αγωνιζόμενοι και απεργοί χτυπήθηκαν. Ο Παύλος Φύσσας, 34 χρονών που τραγουδούσε ενάντια στο φασισμό δολοφονήθηκε.


Ο φασισμός είναι αίμα, βία και θάνατος. Είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να αποκαλύψουμε το αποτρόπαιο πρόσωπό του πίσω από τις μάσκες. Να αναπτύξουμε τη λογική, την κρίση, τη συνθετική σκέψη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά προς όλους. Είναι το μόνο έδαφος στο οποίο δεν μπορεί να φυτρώσει ο φασισμός.

Είναι η στιγμή να πάρεις θέση. Αν δικαιολογείς τον φασισμό, παίρνεις θέση. Κι αν «καταδικάζεις τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», πάλι παίρνεις θέση. Κι αν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, παίρνεις θέση. Κι αν καταλαβαίνεις και ανέχεσαι, παίρνεις θέση. Κι αν καταλαβαίνεις κι αδιαφορείς, παίρνεις θέση. Ακόμα κι όταν δεν καταλαβαίνεις παίρνεις θέση. Κι όταν παίρνεις τρόφιμα από τους φασίστες, παίρνεις θέση. Ήσουν έτοιμος για τους φασίστες, γοητεύτηκες από το λόγο τους, από την εικόνα τους, αλλά κυρίως από τις πράξεις τους, γιατί έκαναν αυτά που σκεφτόσουν αλλά ήσουν πολύ καθωσπρέπει για να τα κάνεις. Γιατί τους φώναξες για να «καθαρίσουν» το σπίτι σου. Τους φώναξες για να «καθαρίσουν» τη γειτονιά σου. Και μην ακούς τα κόμματα που σου λένε πως τάχα παραπλανήθηκες, πως δεν ήξερες, πως είσαι απογοητευμένος, εξαπατημένος, θύμα της κρίσης, άνεργος, φοβισμένος… πως οι έλληνες δεν μπορεί να είναι φασίστες. Την ψήφο σου θέλουν γι’ αυτό σε χαϊδεύουν.

Κανείς δεν είναι αθώος, κανείς δεν είναι ουδέτερος. Ή με τους φασίστες ή απέναντι τους, σε σύγκρουση με όλες τις μορφές και όλες τις δυνάμεις μας για να τους ξεσκεπάσουμε και να τους απομονώσουμε.

Σαντορίνη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.