Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

«Το πρώτο αίμα» 2.000 εκπαιδευτικών

Κλείδωσε για το δημόσιο.
Συμφωνία απέδωσαν τελικά οι πολυήμερες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλαβε την παράταση που ζήτησε για την εφαρμογή του προγράμματος έως το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά οφείλει έως το τέλος του Ιουλίου να δώσει λίστα με τους πρώτους 5.000 υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε μηνιαία βάση θα δίνει στοιχεία και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους που θα περνούν σε διαθεσιμότητα με τελικό στόχο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 έως το τέλος του Σεπτέμβρη.
Πηγές αναφέρουν πως η πρώτη λίστα θα περιέχει 2.500 ονόματα σχολικών φυλάκων, 2.000 εκπαιδευτικών, 600 – 700 υπαλλήλων υπουργείων εκ των οποίων οι 50 πρώτοι θα προέρχονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι λίστες που θα ακολουθήσουν έως και το Σεπτέμβριο αναμένεται να περιλαμβάνουν 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, 1.500 εκπαιδευτικούς – που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους – και 2.000 υπαλλήλους από υπουργεία και Δήμους.


Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για συμφωνία στη μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας από 12 σε 8 μήνες. Χθες το βράδυ είχε προκύψει εμπλοκή όταν η τρόικα δεν έκανε δεκτή την ελληνική πρόταση για απευθείας μετατάξεις 5.000 εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα σχέδια και οι υπάλληλοι, που εντάσσονται στην κινητικότητα να βγαίνουν απαραίτητα για ένα χρονικό διάστημα σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους, ενώ ένα σημαντικό μέρος τους θα απολυθεί με βάση το μνημόνιο.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους και σήμερα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ τη Δευτέρα ετοιμάζουν συλλαλητήριο από κοινού με την ΠΟΕ – ΟΤΑ. Αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως και οι δήμαρχοι για να καθορίσουν τη στάση τους.

Το «Έθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει ορισμένους από τους διαλόγους μεταξύ της τρόικας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν ως εξής:
Ματίας Μόρς: «Μας τα έχουν πει αυτά και άλλοι υπουργοί πριν από σας»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε την πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε την κινητικότητα. Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα»
Πολ Τόμσεν: «Εάν είστε αποφασισμένοι όπως λέτε να εφαρμόσετε την κινητικότητα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από το υπουργείο σας και να θέσετε πρώτους σε διαθεσιμότητα τους 50 υπαλλήλους που έχετε χαρακτηρίσει ως πλεονάζοντες στις υπηρεσίες που διοικείται».

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός για θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις του με τους απολυμένους της πρώην ΕΡΤ ώστε να λειτουργήσει άμεσα ο ενδιάμεσος φορέας. Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» είπε πως η επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θέμα 24ώρων ακόμα κι αν αυτό γίνει εκτός ραδιομεγάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.