Σάββατο 11 Μαΐου 2013

από ΕΘΝΟΣ

Επιστράτευση για ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών

Την απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών τη Δευτέρα, επικαλούμενη λόγους κοινωνικής ανάγκης, έλαβε αργά χθες το απόγευμα η κυβέρνηση.

Με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων Με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Η επιλογή αυτή, που είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες καθώς το ΔΣ της ΟΛΜΕ επέμενε στη στάση του να προκηρύξει κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, οριστικοποιήθηκε ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας, χθες το μεσημέρι. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη η απόφαση για επιστράτευση να ανακοινωθεί άμεσα και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι εκείνη την ώρα οριστική απόφαση των ΕΛΜΕ, διότι -όπως επισήμανε και στον κ. Αρβανιτόπουλο- δεν θα μπορούσε να ρισκάρει περιμένοντας τις αποφάσεις των καθηγητών στις 15 του μηνός, 48 ώρες δηλαδή πριν από την επίσημη έναρξη των εξετάσεων.

Ο κ. Σαμαράς, αφού συζήτησε με τον υπουργό Παιδείας και ενημερώθηκε για τη στάση των εκπροσώπων των καθηγητών, μίλησε τηλεφωνικά με τον γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο και του ζήτησε τη νομική του άποψη για το εάν είναι δυνατόν να υπάρξει επιστράτευση πριν από την επίσημη προκήρυξη της απεργίας. Ο κ. Μπαλτάκος επικαλέστηκε λόγους εθνικής ανάγκης, του επισήμανε ότι υπάρχει πλήρης νομική κάλυψη και σημείωσε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί άμεσα, καθώς απαιτείται και χρόνος για την επίδοση των φύλλων πορείας.
Ο πρωθυπουργός ύστερα και από αυτή την επικοινωνία έδωσε την εντολή στον κ. Αρβανιτόπουλο να προετοιμάσει τη σχετική διαδικασία.
Ο υπουργός Παιδείας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, «φωτογράφισε» ουσιαστικά την επιλογή της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρεία μαθητές και εκπαιδευτικούς». «Η κυβέρνηση» -προσέθεσε- «οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων».
Μαθητές σε απόγνωση
Εν τω μεταξύ σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται μαθητές αλλά και γονείς, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των Πανελλαδικών.
Μιλώντας στο «Εθνος» εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τον χρόνο που επέλεξαν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ να απεργήσουν. Υποστηρίζουν ότι, ακόμη και αν είναι δίκαια τα αιτήματά τους, θα έπρεπε να επιλέξουν άλλη χρονική περίοδο για τις κινητοποιήσεις, ώστε να μην αναστατωθούν οι μαθητές και πάνε χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.
«Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη εποχή για τους καθηγητές -λόγω των Πανελλαδικών- να πιέσουν για τα αιτήματά τους, ωστόσο είναι αρκετά άδικο για εμάς που προετοιμαζόμαστε όλο τον χρόνο και στο παρά πέντε των εξετάσεων αγχωνόμαστε για έναν ακόμη λόγο. Το πότε δηλαδή θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις», τονίζει η Φωτεινή Καρρά από το 4ο Λύκειο της Ηλιούπολης.
«Ελπίζω», προσθέτει, «να μην απεργήσουν οι καθηγητές μέσα στις Πανελλαδικές και τα όποια αιτήματά τους, τα οποία μπορεί να είναι και δίκαια, να τα διεκδικήσουν σε άλλη χρονική περίοδο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εφη Παπαδημητροπούλου, μαθήτρια στο 30ό Λύκειο Αθηνών. «Κατανοώ εν μέρει την απόφαση των καθηγητών για την απεργία, καθώς νιώθουν αδικημένοι, θεωρώ όμως λάθος τη στιγμή που επέλεξαν να την πραγματοποιήσουν. Με αυτήν την απεργία δεν βλάπτουν τον ισχυρό, που είναι η κυβέρνηση, αλλά τον μαθητή. Νομίζω ότι γονείς και μαθητές θα βρεθούν απέναντί τους, αν επιμένουν για απεργία μέσα στις εξετάσεις».
Προβληματισμένος με την απόφαση της ΟΛΜΕ εμφανίστηκε και ο μαθητής Θέμης Γιαλαμάς. «Δεν είναι δυνατόν μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων να μη γνωρίζουμε εάν και πότε θα πραγματοποιηθούν. Πιστεύω ότι οι καθηγητές θα έπρεπε να επιλέξουν άλλη περίοδο για τις κινητοποιήσεις τους. Με την απεργία στις εξετάσεις μάς δυσκολεύουν τη ζωή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Βασίλης Τόγιας, με δηλώσεις του στο «Εθνος» τάσσεται κατά της απεργίας διαρκείας στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς, όπως λέει, θα οδηγήσει στον εκφυλισμό της απεργίας και θα δώσει ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, δηλαδή την επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η ΑΣΓΜΕ δεν θα βρεθεί απέναντι από τους εκπαιδευτικούς.
Η Μαρία Δελλή, πρόεδρος του συλλόγου γονέων Πειραιά, σχολίασε αμέσως μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για την απεργία μέσα στις εξετάσεις λέγοντας ότι: «Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πάνε απερίσπαστοι να γράψουμε στις Πανελλαδικές. Σε λίγες ημέρες κρίνεται η ζωή τους και θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πώς θα χειριστούν το θέμα οι εκπαιδευτικοί».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Η απόφαση της ΟΛΜΕ για τις κινητοποιήσεις
«Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι' αυτό μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών». Με αυτή τη φράση απαντά το υπουργείο Παιδείας στην απόφαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ για απεργία του κλάδου κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή.
Το υπουργείο Παιδείας κατέστησε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι εξετάσεις δεν πρόκειται να πάρουν παράταση ούτε για μία μέρα και τώρα θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών και ότι θα διασφαλίσει να βρίσκονται σε όλα τα εξεταστικά κέντρα τα τετράδια εξέτασης των υποψηφίων. Η κυβέρνηση πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον οι καθηγητές αποφασίσουν να απεργήσουν, θα ενεργοποιήσει το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.
Πάντως, χθες οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αποφάσισαν με ψήφους εννέα υπέρ και δύο κατά (ΕΣΑΚ ΔΕΕ παράταξη του ΚΚΕ) μια 24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων (17/5) και πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι τις 24 του μήνα.
Επειτα από αυτό την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ (η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται εφόσον υπάρχει παρουσία του 30% των μελών της).
Την επόμενη ημέρα οι πρόεδροι όλων των ΕΛΜΕ κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης, που θα γίνει στην Αθήνα, θα πάρουν την οριστική απόφαση. Εφόσον η πρόταση της ΟΛΜΕ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ξεκινήσει η απεργία, θα ξαναγίνουν ΓΣ μέχρι τις 23 του μήνα για παραπέρα εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση της απεργίας.
«Ξεκινάμε έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα», δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί μετά την πρόταση της ΟΛΜΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παπαχρήστος είπε ότι θα ζητήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και τόνισε ότι «οι καθηγητές αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου για αναγκαστικές μετακινήσεις χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών και την απόλυση 10.000 αναπληρωτών. Εφόσον το υπουργείο Παιδείας αποσύρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, τότε και εμείς θα κάνουμε ένα βήμα πίσω».
Ο κ. Παπαχρήστος υπογράμμισε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση για την απεργία θα πρέπει να παρθεί από τη βάση των εκπαιδευτικών και τις Γενικές Συνελεύσεις και όχι από τα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών ενώσεων.
«Θα είναι κατήφορος»
Αναφερόμενος στους μαθητές που αγωνιούν, τόνισε ότι και «εμείς είμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση που εξαναγκαστήκαμε να πάρουμε τέτοια απόφαση μετά από 23 χρόνια».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της επιστράτευσης δήλωσε ότι «αν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Αυτό θα είναι κατήφορος. Εμείς πάντως θα γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά και θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους απολυμένους συναδέλφους μας στα μάτια.
Καρατομήθηκε ο επικεφαλής της ΟΛΜΕ
Με απόφαση του γραμματέα της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, διεγράφη από το κόμμα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Νίκος Παπαχρήστος, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας για απεργία εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. «Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, δικαιολογώντας την αποπομπή Παπαχρήστου.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αποφάσισαν να μην απεργήσουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς ο υπουργός Παιδείας, στη συνάντηση που είχαν χθες, τους υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει τα βασικά τους αιτήματα.

Αμφίσημη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία
Υπέρ των αιτημάτων των εκπαιδευτικών τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην κυβέρνηση. Υστερα από κυοφορία ολίγων ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα πήρε θέση, χωρίς, ωστόσο, να απαντά καθαρά εάν συντάσσεται με την απόφαση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για κήρυξη πανελλαδικής απεργίας εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.
«Η κυβέρνηση πρέπει, έστω και τώρα, να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σε κανένα κλείσιμο εκπαιδευτικής μονάδας, να προχωρήσει στην απόσυρση όλων των μέτρων και σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα μετά τις εξετάσεις», σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ρεσιτάλ εκβιασμού και υποκρισίας» και πως «κρατά σε ομηρεία την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, με στόχο την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης».
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά, αλλά αφορούν την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης.
«Οχι» από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Αρνητική και επικριτική θέση για την απόφαση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ πήραν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Αδιανόητη χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ την απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του, καθώς, όπως επεσήμανε, θίγει τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους.
«Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από τη συντεταγμένη πολιτεία», τόνισε το ΠΑΣΟΚ.
Η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της κάλεσε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και ενώ επεσήμανε ότι η πρόταση για απεργία τις ημέρες των εξετάσεων είναι «μία επιλογή που πλήττει κατάφωρα τους μαθητές και τους γονείς».
Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε το υπουργείο Παιδείας και την ηγεσία της ΟΛΜΕ να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.