Σάββατο 20 Απριλίου 2013



Μαθητές και εκπαιδευτικοί ζήτησαν την άμεση ανάκληση της αργίας του καθηγητή Δημήτρη Αχείμαστου

 


Μαθητές και εκπαιδευτικοί ένωσαν τις φωνές και τις δυνάμεις τους και δήλωσαν κατηγορηματικά ότι παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική τους θέση, για την κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4093/2012 και την άμεση ανάκληση της αργίας του καθηγητή Δημήτρη Αχείμαστου που τέθηκε σε αργία, με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας.  Έγιναν μια λαοθάλασσα οργής και αγανάκτησης απέναντι στην απόφαση αυτή που σπηλώνει την τιμή και υπόληψη ενός εκπαιδευτικού, τη στιγμή που δεκάδες εγκληματίες κυκλοφορούν ανάμεσά μας ανενόχλητοι.


Η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου κήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας και απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Και ήταν όλοι εκεί, εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας απ’ όλη την Ηλεία, μέλη άλλων Πρωτοβάθμιων Σωματείων, γονείς αλλά και μαθητές, οι μαθητές του Δημήτρη Αχείμαστου από το Λύκειο Πελοπίου που πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους και συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας.



«Η υπόθεση του Δημήτρη είναι υπόθεση όλων μας»

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας διαβάστηκε το Ψήφισμα Συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Ηλείας, το οποίο προσυπόγραψαν δεκάδες εκπαιδευτικοί και πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος κάλεσε εκπαιδευτικούς και γονείς να μη φοβηθούν, να βγουν μπροστά και μαζί να «τσακίσουν» το νόμο και να πετύχουν την αναστολή της αργίας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. «Αυτό το επίπεδο πολιτισμού και ποινικής ή δικονομικής διαχείρισης με το τεκμήριο της αθωότητας να έχει ουσιαστικά καταργηθεί, δεν πρέπει να περάσει. Σε όλη την Ελλάδα υπάλληλοι διώκονται μέσα από αυτή τη διαδικασία, τίθενται σε αργία, αφήνονται στη μοίρα τους χωρίς μισθό, με καταρράκωση της υπόληψής τους. Σπιλωνόμαστε με τη ρετσινιά του επίορκου και πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά ότι δε θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος.

Να δώσουν απάντηση μέσα από τους αγώνες, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Αλέκος Αρβανιτίδης σημειώνοντας μεταξύ άλλων «…αυτή η κινητοποίηση δείχνει τη δύναμή μας και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, συσπειρωμένοι στην ΕΛΜΕ και στα σωματεία. Με τους κοινούς αγώνες μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, γιατί εδώ, βρίσκεται η δύναμή μας και η λύση. Απαιτήσαμε και απαιτούμε από την προϊστάμενη αρχή να πάρει θέση ώστε να μην προχωρήσει η δίωξη του εκπαιδευτικού Δημήτρη Αχείμαστου».

Την ανάγκη για συσπείρωση και μαζικότητα, τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Βικτωρία Βασιλοπούλου τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί και δε θα πρέπει να επιτρέψουν σε κανέναν να εξευτελίζει την προσωπικότητα κανενός. «Δεν είμαστε προδότες, είμαστε τίμιοι εργαζόμενοι που κάνουμε τη δουλειά μας και κανείς δε μπορεί να μας το πάρει αυτό. Οποιοσδήποτε διασπαστικός μηχανισμός, οπουδήποτε προέρχεται, είναι για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κοινωνία, να στραφεί ο ένας εναντίον στον άλλο και δε θα το επιτρέψουμε», είπε η κα Βασιλοπούλου ενώ συμπαράσταση στον αγώνα, ενάντια σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε και ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Δασκάλων Ολυμπίας.

«Σας ευχαριστώ όλους»

Το λόγο πήρε και ο Χημικός του Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος που εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές για την συμπαράστασή τους. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές τους και την υποδοχή που του επεφύλαξαν προσερχόμενος στο σχολείο, το οποίο υπηρετεί 20 χρόνια τώρα. Οι μαθητές του, ήταν όμως και στην παράταση διαμαρτυρίας, με το πανό τους και με το σύνθημα «Δάσκαλε θυμήσου, είμαστε μαζί σου» δήλωσαν για μια ακόμα φορά την συμπαράστασή τους.

«Έχω κι εγώ μήνυση στο κεφάλι μου»

Το λόγο πήρε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Βένδρας, θέλοντας να δώσει και μια απάντηση, όσον αφορά στις «ευθύνες» που καταλογίζονται στην διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αργία του κ.Αχείμαστου. «Η διεύθυνση και ο διευθυντής δεν έχουν εξουσία, διαχείριση κάνουμε. Και το ΠΥΣΔΕ που μέχρι πρότινος είχε πειθαρχικές δυνατότητες, αφαιρέθηκαν κι αυτές και πλέον το Πειθαρχικό Συμβούλιο λειτουργεί στην Πάτρα», εξήγησε, σημειώνοντας μάλιστα ότι η περιγραφή του Νόμου έχει γίνει πολύ σωστά από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ.Γιαννόπουλο και σχολιάζοντας τις διατάξεις του είπε «…Δεν είναι μόνο ότι βγαίνουν κάποιοι σε αργία άδικα αλλά δημιουργεί αυτό το κλίμα τρομοκρατίας. Το βιώνουμε όλοι, κι εγώ έχω μήνυση στο κεφάλι μου και περιμένω μέρα με την ημέρα να στείλει ο Εισαγγελέας το χαρτί για να πάω στο Πειθαρχικό».

Επιχειρώντας επίσης μια πλήρη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης του κ.Αχείμαστου που ξεκινά από τον Μάρτιο του 2012 και τότε, το Πειθαρχικό Συμβούλιο, αν και είχε παραπεμφθεί ο καθηγητής, είχε αναβάλει την υπόθεση μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε είχε οριστεί η τακτική δικάσιμος, περιμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου. «Στο χρονικό αυτό διάστημα έφυγε και το Πειθαρχικό για την Πάτρα και πέρασαν αυτοί οι Νόμοι. Κι όταν το Νοέμβριο το Υπουργείο μου ζήτησε έγγραφη ενημέρωση για το πόσοι είναι οι δικαστικά διωκόμενοι, δήλωσα μηδέν (0) και μάλιστα σε συνάντηση που είχαμε με τον κ.Αχείμαστο τον είχα συμβουλεύσει να βρει ένα τρόπο συμβιβασμού γιατί διαφορετικά ο Νόμος θα τον έθετε σε διαθεσιμότητα. Κάτι που δεν έγινε, όπως με ενημέρωσε και ο ίδιος, και στο μεταξύ το Πειθαρχικό ζήτησε τη μεταβίβαση των εκκρεμών υποθέσεων. Ήρωας δεν είμαι, αλλά είπα δυο φορές στο υπουργείο ότι δεν υπάρχουν διώξεις. Αυτές είναι οι ενέργειες που έγιναν και καλώ τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να με διαψεύσουν καθώς και την ΕΛΜΕ, γιατί είναι ενήμεροι για όλα, κι αν μου βρουν ένα λάθος, θα παραιτηθώ», κατέληξε ο κ.Βένδρας.

Πορεία με δυναμική και συνθήματα

Η κινητοποίηση της χθεσινής ημέρας ολοκληρώθηκε με μια δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό και συνθήματα από τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους, μέλη αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων που με τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον καθηγητή που διώκεται.

Νάνσυ Σπυροπούλου
Patrisnews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.