Πέμπτη 25 Απριλίου 2013



Πείραμα μαθητών στη Γερμανία: Μία εβδομάδα χωρίς κινητό

 

Ενα πρωτότυπο πείραμα αποφάσισαν να κάνουν οι μαθητές από το Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας. Να αποχωριστούν για μία εβδομάδα το smartphone τους. Είναι τελικά τόσο πολύ εξαρτημένοι από την τεχνολογία που να μην αντέξουν; Είναι εθισμένοι στο κινητό;

Αρνητικές οι προβλέψεις

Οταν το 80% των μαθητών δήλωνε πως έκανε σχεδόν τα πάντα μέσω του smartphone, δηλαδή σερφάρισμα στο διαδίκτυο, επικοινωνία μέσω των social media, ανταλλαγή μουσικής και βίντεο, οι προβλέψεις για την επιτυχία του πειράματος ήταν, φυσικά, αρνητικές.

Κανείς δεν πίστευε πως θα πετύχει, παρά την πολύ μεγάλη συμμετοχή και την στήριξη των γερμανικών ΜΜΕ,όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Άλλωστε σχεδόν όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα υπόλοιπα μέσα επικοινωνίας από το σπίτι τους.


Ιζαμπέλα: «Θεέ μου, όχι! Δε δίνω το κινητό μου»

Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη της δεκαεξάχρονης Ιζαμπέλα, μόλις έμαθε πως θα αποχωριστεί για μια βδομάδα το smartphone της. «Αρχικά πίστευα πως δεν θα τα καταφέρω»,δηλώνει, και τις πρώτες μέρες ένιωθε κάπως περίεργα. Επειτα, όμως, άρχισε να συνηθίζει. «Αρχισα να παρατηρώ τους ανθρώπους στη στάση του λεωφορείου, τι φοράνε...Και κάπως έτσι, διαφορετικά, περνούσε η ώρα».

Οχι μόνο η Ιζαμπέλα, αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές αποδείχθηκαν πιο χαλαροί από όσο τους περίμεναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποχής.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, παρά την αρχική δυσπιστία. Εκτός από ορισμένες στιγμές που οι μαθητές ανέφεραν πως τους έλειπε το smartphone, σε γενικές γραμμές τα πήγαν αρκετά καλά και χωρίς αυτό,ενώ πολλοί δηλώνουν πως αισθάνονταν πιο ελεύθεροι.

Πολύ σημαντική επίδραση από την απουσία κινητού τους ήταν, επίσης, η ησυχία αλλά και η συγκέντρωσή τους σε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα στις εργασίες τους. Ο διευθυντής του σχολείου αποτιμά, τέλος, θετικά τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής και εκτιμά πως θα περάσει στα παιδιά ένα καλό μήνυμα για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα επικοινωνίας χωρίς να καταντούν υποχείριά τους.

Η γνώμη του ειδικού

Ο Μάρκους Βιρτς, ειδικός στα ΜΜΕ από την Κολωνία, παρατηρεί στοιχεία υπερβολής στη χρήση των smartphones από τους νέους, χωρίς, όμως, να την χαρακτηρίζει εθισμό. «Στην έρευνα αυτή υπάρχει μία γκρίζα ζώνη μεταξύ προβληματικής χρήσης και εθισμού». Σημειώνει ότι όταν μείνουμε χωρίς smartphone αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μας λύνουν τα χέρια. «Χωρίς αυτές όλα φαίνονται περίπλοκα».

Παρά ταύτα το συναίσθημα που μας πιάνει στην αρχή δεν αποτελεί σημάδι εθισμού. «Δεν πρέπει αμέσως να προσάπτουμε σε μία συνήθεια παθολογικές διαστάσεις. Αρχικά μιλούσαμε για εθισμό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έπειτα στο διαδίκτυο και στα κινητά, τώρα στα smartphones».

iefimerida.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.