Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Αύξηση ωραρίου από... χθες απαιτεί η τρόικα



 «ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
 
Αύξηση ωραρίου από... χθες απαιτεί η τρόικα
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εικονικές δοκιμές με Βασικό σενάριο την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα.
 
Την αξίωση να κλειδώσει αμέσως εΝτός του Απριλίου, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, με στόχο να διασφαλιστεί η έναρξη της εφαρμογής του μέτρου από την επόμενη σχολική χρονιά, προβάλλει επιτακτικά η τρόικα αποβλέποντας στη δημιουργία πλεονάσματος προσωπικού που θα δικαιολογεί επέμβαση λιποαναρρόφησης στον πολυπληθέστερο κλάδο του Δημοσίου.
 
Σενάρια απόγνωσης εξετάζει άτυπη επιτροπή του υπουργείου Παιδείας αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα των κενών που αναμένεται να πάρει
 
Δεύτερο γύρο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας δραματικές διαστάσεις την επόμενη σχολική χρονιά.
 
Μεταξύ άλλων, διερευνήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να διδάξουν στο Λύκειο Νεοελληνική Λογοτεχνία... καθηγητές ξένων γλωσσών, με δεύτερη ανάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ET. , το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος με εντολή του υπουργού Παιδείας έχει ήδη πραγματοποιήσει εικονικές δοκιμές με βασικό σενάριο την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα των κρας τεστ είναι άκρως ανησυχητικά. Αποδείχθηκε γι' άλλη μια φορά ότι τα οριζόντια μέτρα συγκρούονται με τις ιδιαιτερότητες του χώρου της εκπαίδευσης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις λύνουν προβλήματα και σε άλλες δημιουργούν καινούργια. Το επιπλέον δίωρο οδηγεί στον πάγκο σχεδόν 5.000 καθηγητές, 1.950 του κλάδου Πληροφορικής, 1.000 γυμναστές, 1.000 ξένων γλωσσών, 300 μαθηματικούς και μερικές εκατοντάδες θεολόγων και άλλων ειδικοτήτων. Ωστόσο, τα ίδια κρας τεστ έδειξαν ότι εάν το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει σε αύξηση του ωραρίου, την επόμενη χρονιά η δημόσια εκπαίδευση θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε φιλολόγους. Η τρόικα έχει ήδη κηρύξει εμπάργκο στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κόβοντας κατά 80% σε σύγκριση με πέρυσι τα αντίστοιχα κονδύλια του προϋπολογισμού, ενώ η στρόφιγγα των μόνιμων διορισμών είναι κλειστή. Οι δανειστές θεωρούν ανεπαρκές το σχέδιο αναγκαστικών μετακινήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού που αντιπροτείνει το υπουργείο Παιδείας ως εναλλακτική λύση στην αύξηση του ωραρίου, η οποία θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε απολύσεις. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση του προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης, έχει παραλύσει τη διαδικασία των εθελούσιων υπηρεσιακών μετακινήσεων στους κλάδους των εκπαιδευτικών που ξεκινά κάθε άνοιξη με τις μεταθέσεις και ολοκληρώνεται με τους διορισμούς του Αυγούστου.
 
Την αναδιανομή των δεύτερων αναθέσεων διδασκαλίας στους κλάδους των καθηγητών, κατά τρόπο ώστε η επιστημονική συνάφεια του πτυχίου με το διδασκόμενο μάθημα να είναι δευτερεύον κριτήριο, καθώς προέχει να λυθεί το πρόβλημα των κενών εκ των ενόντων, μελετά η άτυπη επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Παιδείας.
 
Η επιτροπή
 
Η επιτροπή έχει ανοίξει τον κατάλογο με τους κλάδους που παρουσιάζουν πλεόνασμα και ψάχνει να τους βρει δουλειά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον κλάδο Πληροφορικής προτείνεται να διδάσκουν με δεύτερη ανάθεση Μαθηματικά στο Γυμνάσιο παραγκωνίζοντας τους Φυσικούς. Οι πτυχιούχοι Γαλλικής Φιλολογίας είναι ο κλάδος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πλεόνασμα μεταξύ των ξενόγλωσσων, ως εκ τούτου συζητείται να παίρνουν κατά προτεραιότητα έναντι των πτυχιούχων Αγγλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Φιλολογίας, τη δεύτερη ανάθεση της Ιστορίας.
 
Στην εξοικονόμηση προσωπικού και λειτουργικών δαπανών αποβλέπει επίσης ο δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Έγγραφο που εστάλη από την αρμόδια διεύθυνση Διοικητικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης αμφισβητεί τα στοιχεία που στέλνουν τα σχολεία παρατηρώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των οργανικών θέσεων είναι αυξημένος και δυσανάλογος με το μαθητικό δυναμικό των συγκεκριμένων μονάδων. Οι περιφερειακοί διευθυντές κλήθηκαν να επανελέγξουν την οργανικότητα των σχολείων της περιφέρειας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επανέλεγχος των διευθυντών έχει κόψει αρκετές θέσεις.
 
Μόνο από τπ Γ' Αθήνας κόπηκαν 300 θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ανάκληση της εγκυκλίου που οδηγεί σε βίαιη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων ζήτησε η Διδασκαλική Ομοσπονδία.
 
ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΟΛΗ
 
ΤΥΠΟΣ: Eλεύθερος Tύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.