Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μειώνονται οι οργανικές θέσεις και αυξάνονται οι διδακτικές ώρες στη δημόσια παιδεία


24oro
Μείωση των οργανικών θέσεων, αύξηση του διδακτικού ωραρίου, υποχρεωτικές  μετακινήσεις, μείωση μεταθέσεων, μηδενικούς διορισμούς, ελάχιστες προσλήψεις  αναπληρωτών, νέες συγχωνεύσεις στις σχολικές μονάδες και πολυπληθέστερα τμήματα, προβλέπουν τα σενάρια για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια παιδεία..
Μείωση οργανικών θέσεων
Στην περίπτωση των οργανικών θέσεων η μείωσή τους θα είναι αξιοσημείωτα  μεγάλη. Αν το υπουργείο Παιδείας εφαρμόσει, τελικά, τα σχέδιά του, μόνο στην  Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι  συνολικές θέσεις που θα χαθούν θα είναι 1.779 (1.673 θέσεις δασκάλων και 126 οι  νηπιαγωγών).
Οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, επισημαίνουν ότι η όλη διαδικασία  που ακολουθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας είναι παράνομη.

Ερχονται νέες συγχωνεύσεις
Το υπουργείο Παιδείας έστειλε στους περιφερειακούς διευθυντές Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο σχετικό με τις συγχωνεύσεις, το οποίο  αναφέρει πως «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η  οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Επιπλέον, με πίνακες που  αποστέλλονται από το υπουργείο στα σχολεία αναφέρεται η οργανικότητα που θα  έπρεπε να έχει η κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού.
Αύξηση διδακτικού ωραρίου
Τα συνδικαλιστικά σωματεία και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά έντονα  στην ενδεχόμενη αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Συγκεκριμένα, τα σωματεία  τονίζουν πως «το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν  του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο, όχι όμως διδακτικό (άρθρο 13 παρ. 8, π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, εκτέλεση  διοικητικών εργασιών κ.λπ.) Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη»
Η δήλωση του υφυπουργού
Ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου σε συνάντηση που είχε την Τρίτη (16/4) με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία  προφορική ή γραπτή εντολή του υπουργείου Παιδείας για συμπτύξεις τμημάτων στα  σχολεία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε μεν ότι  δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, όμως «οι  απαντήσεις του [υφυπουργού] δεν είναι ικανοποιητικές, επειδή είναι αόριστες και  χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση», υπογραμμίζει η διοίκηση της ΔΟΕ, καλώντας  τους εκπαιδευτικούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.