Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η νέα σχολική χρονιά με αριθμούς…



Βασίλης Βούγιας


Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-14 ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ-ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ-ΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΕΣΠΑ «ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ»(Χωρίς σχόλια)
Πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών-Ε.Ε.Π-Ε.Β.Π από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο της εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής: 2.000
Εξ αυτών για την Ειδική Αγωγή, από 280 έως 350( max)
(Την περσινή χρονιά είχαμε 12.500 πιστώσεις για το σύνολο της εκπαίδευσης και εξ αυτών 2.690 για την Ειδική Αγωγή -εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π)
Για τη γενική εκπαίδευση τα κενά θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με:
  • Μετακινήσεις υπεραρίθμων.
  • Συμπτύξεις τμημάτων(αυστηρά 25 μαθητές ανά τμήμα).
  • Ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών από υπηρεσίες(50% περικοπή αποσπάσεων στην κεντρική υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α).
Και αν δεν αποδώσουν όλα τα παραπάνω με
  • Αύξηση ωραρίου(1 με 2 ώρες)
Για την Ειδική Αγωγή όμως
Δεν μπορεί να γίνει-εκ των πραγμάτων- σύμπτυξη σχολείων, ούτε τμημάτων.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς και στο Ε.Ε.Π, υπάρχουν ελάχιστοι αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν υπεράριθμοι μιας και η Ειδική αγωγή ως επί το πλείστον «διενεργείται» με αναπληρωτές.
Έτσι  στην Ειδική Αγωγή, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, προσδοκά να καλύψει τα κενά με την ανάπτυξη των ακόλουθων Προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών από προγράμματα ΕΣΠΑ για τη νέα σχολική χρονιά 2013-14
  • 1.450  εκπαιδευτικοί για την Παράλληλη Στήριξη
Οι προσλήψεις θα αρχίσουν να γίνονται μετά τις 20 Οκτωβρίου 2013, διότι μέχρι τότε τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ έχουν προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για Παράλληλη Στήριξη στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
1.700 εκπαιδευτικοί για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε και τα Τμήματα Ένταξης
Αυτό το πρόγραμμα έχει κριθεί επιλέξιμο και απομένουν κάποια τεχνικά θέματα να επιλυθούν, ώστε να είναι έτοιμο προς υλοποίηση.
Θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) από προγράμματα ΕΣΠΑ
  • 830 Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π
Το Ε.Ε.Π θα διατεθεί για τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ και το Ε.Β.Π για την Παράλληλη Στήριξη.
Να σημειωθεί πως για φέτος το Υ.ΠΑΙ.Θ.ΠΑ ξεκαθάρισε πως δεν θα προχωρήσει στην πρόσληψη Ε.Ε.Π για τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ κι αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας τους (αυτή τη στιγμή συντάσσεται ένα σχέδιο-οδηγός από το Ι.Ε.Π), η υπογραφή του οποίου από τον Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.ΠΑ αποτελεί προαπαιτούμενο υλοποίησης του Προγράμματος, σύμφωνα με τον νόμο που προβλέπει τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ.
Οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, από τα προαναφερθέντα προγράμματα ΕΣΠΑ θα πάρουν μόνον το 7% του συνόλου των θέσεων που θα διατεθούν, λόγω του γνωστού προβλήματος απένταξής τους.
Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α αυτή τη στιγμή δηλώνει πως θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τις 280-350( max) πιστώσεις για όλη τη χώρα που θα διατεθούν για την Ειδική Αγωγή, οι ανάγκες των Περιφερειών  αυτών.
Τέλος, οι Ψυχολόγοι που θα προσληφθούν διαμέσου του Προγράμματος ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία γενικής Παιδείας θα είναι 1.000 τον αριθμό.
Με ότι νεώτερο θα επανέλθουμε.

Βασίλης Βούγιας 9/4/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.