Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Παράνομος ο βαθμολογικός υποβιβασμός αναπληρωτών με προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία

paideia6565 
Η ισοτιμία των δημόσιων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 16 του Συντάγματος). Εξ αυτού συνάγεται ότι και η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που διανύεται σε ιδιωτικά σχολεία λογίζεται ως πραγματική προϋπηρεσία. Αυτό προβλέπεται και σε σειρά νόμων όπως ο ν.1600/86 (άρθρο 2, παρ. 4), ο ν. 1566/85 (άρθρο 62) και ο ν.1824/98 (άρθρο 6).
Ωστόσο, η εγκύκλιος Φ.361.4/39982/Δ1/22-03-2013 ανατρέπει όσα έως σήμερα ίσχυαν και δεν αναγνωρίζει την κτηθείσα στην ιδιωτική εκπαίδευση προϋπηρεσία ούτε λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις όλων των υπηρεσιακών συμβουλίων που έχουν ήδη αναγνωρίσει, επί σειρά ετών, προϋπηρεσίες σε ιδιωτικά σχολεία, όπως ο νόμος ορίζει. Αποτέλεσμα αυτού είναι να πλήττονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που είχαν πολυετή προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία, καθώς χάνουν σημαντικό τμήμα των αποδοχών τους από το βαθμολογικό τους υποβιβασμό και από την πρωτοφανή απαίτηση για αναδρομική επιστροφή αποδοχών!

Όμως, μία εγκύκλιος και ιδιαίτερα όταν αυτή δεν έχει εκδοθεί με έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, δεν είναι υπεράνω νόμου και, σίγουρα, δεν είναι υπεράνω Συντάγματος. Όπως μας έχουν ήδη ενημερώσει, οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά όποιας απόφασης Διοικητικού Οργάνου θεωρήσουν ότι τους αδικεί.
Ήδη η ΟΙΕΛΕ βρίσκεται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΠΑ για να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που δεν πλήττει μόνο τους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά αποτελεί μείζον θέμα για ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες (στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας και στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, ώστε να βρεθεί δίκαιη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.
Πηγή: www.diorismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.